'Türkiye içişlerimize müdahale etmezse...'

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, "Türkiye Mısır'ın içişlerine müdahaleden uzak durursa olumlu etkileşime her zaman hazırız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başkent Kahire'deki Dışişleri Bakanlığında açıklamalarda bulunan Şükri, "Mısır halkının, Türk halkına karşı olumlu duygular beslediğini, Türk halkının da Mısır halkına karşı aynı duyguları hissettiğini" söyledi. 

"Net bir mesaj bekliyoruz"

Mısır'ın, Türkiye'den iki ülke arasındaki güçlü ilişkileri eski haline döndürecek, net bir mesaj beklediğini ifade eden Şükri şöyle konuştu: 

"Türkiye'nin şu anki siyaseti ideolojik düşünce üzerine kurulu. Bölgenin (geleceği) pahasına kendi çıkarlarını gerçekleştirmeyi hedefliyor. Şüphesiz bu siyaset olumlu olmadığı gibi Mısır-Türkiye yakınlaşmasına da katkı sağlamıyor. Mısır'ın içişlerine müdahaleden uzak durursa (Türkiye'yle) olumlu etkileşime her zaman hazırız."  

Mısır'ın Türkiye'ye karşı hiçbir zaman olumsuz bir tutum içinde olmadığını iddia eden Şükri, "Ancak Türk yetkililerinden çelişkili mesajlar var. O derece ki hangisinin Türkiye'nin konumunu yansıttığını bilmiyoruz. Bu artık kısır bir döngü oldu. Uluslararası arenada da kınanan bu hakaretlere karşılık vermekle çaba kaybedemeyiz" dedi. 

"İlişkiler farklı"

Katar-Mısır ilişkilerine de değinen Şükri, ülkesinin Katar'a bir Arap ülkesi olarak muamele ettiğini, Katar-Mısır ilişkilerinin, Mısır-Türkiye ilişkilerinden farklı olduğunu belirtti. 

Şükri, "Katar ve Mısır'ın talepleriyle uyumlu olarak, tüm Arap ülkelerinin Mısır ve Katar arasında iletişim köprüleri kurularak, son dönemde yaşanan gerginliğin sonlandırılmasını istediğini" ifade etti. Şükri, "Katar'ın Mısır'a desteğinin Arap dünyasının hedeflerini gerçekleştirmek için yapılan ortak çalışmalarla uyumlu olmasını yönündeki temennilerini" dile getirdi. 

Doha ve Kahire yönetimlerinin, Temmuz 2013'te Mısır'da yaşanan askeri darbenin ardından gerilen ilişkileri, Suudi Arabistan'ın girişimiyle son dönemde yapılan ziyaret ve açıklamalarla normale dönmeye başladı.