Dünya finansal köyünün zenginleri

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

 

 

Bugün gazetemizdeki iki haberden biri dövizlerini Türkiye'ye getirip TL'ye çevirip borsada tutup yıl sonunda ayrılan yabancı tasarruf sahiplerinin 2012 yılında döviz değeriyle yüzde 50 üzerinde kazanç elde ettiklerini gösteriyor. Diğerinde ise Türk yatırımcıların yurtdışı hisse alımlarının 2012 yılında 1 milyar dolara ulaştığı bilgisini veriyor. Bu da bize "dünya finansal köyündeki" iki örneği gösteriyor. 
Bugün gazeteniz DÜNYA'da iki arkadaşımız Naki Bakır ve Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın iki haberi var. Bu iki haber, tasarruf sahipleri için dünyanın "finansal köy" haline geldiğini gösteriyor.
Gürdamar'ın haberinden 2012 yılında Türk tasarruf sahiplerinin ağırlıklı olarak Amerikan piyasasından olmak üzere 1 milyar dolarlık hisse senedi aldıkları bilgisine ulaşıyoruz. Daha birkaç yıl öncesinde hayal bile edilmeyen, dışarıdan hisse alımının yüzde 95'inde iki önemli kuruluşumuz, Türkiye İş Bankası'nın İş Yatırımı ve AK Bank'ın büyük yatırımcılara hizmet veren Özel Bankacılık bölümü yardımcılık etmiş.
Haberdeki bilgiye göre, alımlar ağırlıklı olarak, Amerikan piyasasındaki blue-chip hisselerden yapılmış. Bunun yanı sıra bu piyasada teknoloji şirket hisseleri ve banka hisselerinden de alımlar yapılmış. Türkiye'de faiz alanlarındaki düşüş nedeniyle "risk alma iştahının artmasına" bağlı olarak farklı ülkelerde Yunanistan gibi Avrupa'da sorunlu görülen ülkelerinde dip yapan borsalarından "yüksek risk-yüksek getiri" düşüncesiyle alım yaptıranlar da olmuş. Yani bir yandan sağlam dış piyasalarda alım yapılırken, daha riskli piyasalarda da alım yapan Türkler bir anlamda yurtdışında yumurtaları farklı sepetlere koymuşlar.
Gürdamar'ın haberinden Amerika'da hisse senedine yatırım yapan Türklerin çeşitli şirketlerde yüzde 6 ile 18 arasında dolar bazında getiri elde ettiklerini öğreniyoruz. Bu getiriler, "Beyana tabi olarak" yurt içersinde bildirime tabi. Ayrıca, bir vergi söz konusu değil, gelir dilimindeki yükselmeye bağlı ek ödeme söz konusu oluyor.
Naki Bakır'ın haberinden de bizim piyasamıza dolar ve euro getirip, yüksek getirili TL araçlarında tutan yabancıların getirileri yüksek olduğunu öğreniyoruz. Yıllık bazda borsanın nominal getirisi yüzde 45.8'e ulaşmış durumda. Buna karşılık dolar kurunda yüzde 4.4 gerileme yaşandığı için 2012 yılı başında 1 milyon dolarlık fonunu bozdurup borsada hisse alan yabancı, yıl sonunda satıp çıktığında 1 milyon doları 1 milyon 524 bin 797 dolara ulaşmış oldu. Euro fonların bozdurulup TL olarak yıllık borsada tutulması yıl sonunda çıkıp euroya dönmesi halinde getirisinin yüzde 53.1'e ulaştığını da haberden öğreniyoruz. 
Bakır'ın haberinden, özellikle Türkiye'nin notunun Fitch tarafından "yatırım yapılabilir ülke" seviyesine yükseltilmesinden sonra, özellikle 2012'nin son dönemlerinde, Türkiye'ye dışarıdan önemli "sıcak para" girişi olduğunu da öğreniyoruz.
Bu iki haber bize büyük tasarruf sahiplerinin birikimlerini değerlendirmede dünya finans ortamını artık "finansal köy" görerek hareket ittiklerini gösteriyor. Haberler bunun yabancılar için olduğu kadar,  yüksek tasarruf sahibi yerliler içinde de böyle olduğunu ortaya koyuyor.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar