Türkiye kendi yetiştirdiği tohumları kullanıyor

TZD Başkanı Yetkin "Toplam ithal tohumluk, Türkiye'de kullanılan tohumluğun yüzde 3,5'ini oluşturuyor" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de kullanılan tohumların yüzde 96'dan fazlasının yurt içinde yetiştirildiğini belirtti. 

Yetkin, yazılı açıklamasında, tohumculuğun Türkiye ile İsrail arasındaki ticarette önemli yeri olduğunu ifade etti. 

İsrail'le bu alanda olan dış ticaretin özellikle 2004 yılından itibaren arttığına dikkati çeken Yetkin, bu dönemde ithalattaki artışın daha sınırlı kaldığını, tohumluk ihracatının ithalatı geride bıraktığını bildirdi.

Yetkin, Davos'ta yaşanan "One minüt" olayının ardından beklenenin tam aksine İsrail'e tohumluk ihracatında değer olarak yüzde 300'e yakın artış yaşandığını ifade ederek, buna karşılık ithalatın pek değişmeyerek, 12 milyon 852 bin dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Yetkin daha sonraki yıllarda sürecin tersine döndüğüne dikkati çekti. 

İsrail'den en çok domates tohumu ithal edildiğini belirten Yetkin, Türkiye'nin domates tohumu ithalatında İsrail'in payının yüzde 40'a yakın olduğunu kaydetti. 

Yetkin, Türkiye'nin genel tohumluk ithalatında Hollanda'nın yüzde 51'le ilk sırada yer aldığını bildirerek, bu ülkeyi yüzde 15'le Fransa'nın, yüzde 9'la Almanya'nın izlediğini açıkladı. Yetkin, İsrail'den ithalatın yüzde 6'da kaldığını belirtti. 

Türkiye'de kullanılan tohumların yüzde 96'dan fazlasının yurt içinde yetiştirildiğini ifade eden Yetkin, "Toplam ithal tohumluk, Türkiye'de kullanılan tohumluğun yüzde 3,5'ini oluşturuyor" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir