Türkiye, OECD'de intihar oranı en düşük ikinci ülke

OECD ülkeleri arasında kaba intihar hızının en düşük olduğu ikinci ülke konumunda bulunan Türkiye'de, geçen yıl ölümle sonuçlanan intihar sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 2,4 geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - OECD ülkeleri arasında kaba intihar hızının en düşük olduğu ikinci ülke konumunda bulunan Türkiye'de, geçen yıl ölümle sonuçlanan intihar sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 2,4 geriledi. 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) "Bir Bakışta Sağlık-2013" raporundan derlediği bilgilere göre, 2011'de OECD ülkelerinde intihar sonucu 150 binin üzerinde ölüm gerçekleşti. 

Rapora göre, ölümle neticelenen intiharların yüzde 90'ından fazlası depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni gibi psikiyatrik rahatsızlıklardan kaynaklanırken, düşük gelir, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, işsizlik gibi sosyal ve ekonomik problemlerin intihara sebep olabildiği belirtildi. 

Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2011'de OECD ülkelerinde yüzbinde 12,4 olarak gerçekleşirken, söz konusu oran Yunanistan, Türkiye, Meksika, Brezilya ve İtalya gibi ülkelerde yüzbinde 6 ve altında, Güney Kore, Macaristan, Rusya ve Japonya gibi ülkelerde ise yüzbinde 20 ve üstünde gerçekleşti. 

OECD ülkeleri ortalamasına bakıldığında, ölümle neticelenen intiharların oranının erkeklerde kadınlara göre 4 kat, Yunanistan ve Polonya'da ise en az 7 kat fazla olduğu dikkati çekti. Cinsiyetler arasındaki farkın en az olduğu Lüksemburg ve Hollanda'da ise intihar eden erkeklerin sayısının, kadınlardan 2 kat fazla olduğu görüldü. 

Türkiye'de ölümle sonuçlanan intihar sayısı geriledi 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2013 yılına ilişkin intihar istatistiklerine göre, Türkiye'de geçen yıl kaba intihar hızı, bir önceki yıla göre yüzde 2,4 gerileyerek yüzbinde 4,19 olurken, intihar edenlerin 3'te 2'sini erkekler oluşturdu. Türkiye, kaba intihar hızıyla, OECD ülkeleri arasında bu oranın en düşük olduğu ikinci ülke konumunda bulunuyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir