Türkiye oyuncak sektöründeki gelişmeler.. (I)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

TÜİK 2014 yılı sonu verilerine göre ülkemizde 0-14 yaş grubundaki yaklaşık 19 milyon çocuğumuz var ve bu sayımız her geçen gün artıyor. Bilindiği gibi oyuncaklar, çocukların dış dünyayı algılamaya başladıkları ilk andan itibaren hayatlarının vazgeçilmez parçası oluyor.

Uzmanlar, Oyun ve oyuncağı; “Çocuğun dünyayı, yaşamı, insanları ve kendisinin dünya içerisindeki konumunu güvenli bir ortamda keşfetmesini sağlar. Çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişiminin en önemli kaynağı oyun ve oyuncaklardır. Çocukların işi oyun oynamaktır” İfadesiyle tanımlamaktalar. Ülkemiz nüfusunun dörtte birini oluşturan çocuklarımızın varlığıyla oyuncak pazarı Türkiye’de çok hızlı büyüyen ve gelişen bir sektör. Bu konuda PAGEV kaynaklarından edindiğim bilgileri sizlere kısaca aktarmak istiyorum.. 

- Türkiye’de yaklaşık 800 milyon – 1 milyar liralık bir oyuncak pazarı mevcut. 
- Türkiye ekonomisindeki payını da her geçen gün artırıyor.
- Ancak ülkemizde şuan üretici firmalarımız bir yandan üretim yapmaya çalışırken, bir yandan da ithalatla savaşıyor.
- Türkiye’de son beş yıl içerisinde toplam 1.9 milyar dolarlık oyuncak üretildi ve bunun da yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan 493 milyon doları ihraç edildi.
- Söz konusu dönemde ithalat rakamı 3 milyar 154 milyon dolar oldu. 
- İthal oyuncaklar konusunda çeşitli kaynaklardan edindiğim bilgilere göre ciddi sıkıntılarla karşılaşa
biliniyor..
Örneğin, hangi oyuncak daha çok satıyorsa, çocuğun gelişimi dikkate alınmadan, onun ithalatı yapılıyor. 
- Çocuk psikolojisiyle ilgilenen uzmanlar ve oyuncak sektöründe emeği geçenler “Türkiye’ye ithal edilen oyuncakların sadece kanserojen madde içerip içermediği için denetlendiğini oysa ithal oyuncaklar psikolojik ve pedagojik olarak denetime tabi tutulmalı.
- Çocuğu yanlış davranışlara yönlendirilen oyuncaklar eğitim süzgecinden geçirilmiyor.
- Müzikli oyuncaklar var, silah, kılıç var. Bunlarla çocuklar birbirini yaralayabiliyor.

Ayrıca televizyon kanallarındaki kötü karakterlerin çocuklara yol açacağı zarar hiç düşünülmeden bunların oyuncakları da getiriliyor.” değerlendirmesini yapmaktalar..

PAGEV verilerine göre toplam ithalatın yüzde 92’si ise Çin’den gerçekleştiği görülüyor. Çin bugün dünyaya 80 milyar dolarlık oyuncak ihracatı yapan bir ülke konumunda. Çin’de yapılan üretimde her kaliteden ürüne ulaşmak mümkün yani Çin’den gelen oyuncakların tamamı zararlı diyerek kategorize etmek yanlış olur. Ancak kriterlere uygunluğu ve kalitenin çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Yine verilerde son 5 yıllık oyuncak ithalatının yaklaşık yüzde 58’ini, ihracatın ise yüzde 29’luk bölümünü plastikler oluşturmaktadır , bilgisini görünce PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nu aradım.. Plastik sektörünün temsil eden kuruluşlardan biri olarak plastikten mamul oyuncaklar konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? sorusunu yönelttim..

Yavuz Bey; “Türkiye’nin dünya oyuncak pazarı ihracatından aldığı pay sadece yüzde 0,1… Bu pay bize yetmemeli, yetmiyor da…

İthalattaki bu yükseliş PAGEV ve oyuncak sektörünü harekete geçirdi. Oyuncak sektörünün tekrar ayağa kalkması ve yerli üretimin artması hedefiyle güçlerimizi birleştirdik” sözleriyle başlayan anlatımına bu konuda yapılanları ve yapılacakları sıralamaya başladı.. Oyuncak sektörünü de incelediğinizde gerek geleneksel oyuncaklar( tüm oyuncak parçaları), gerekse de dijital (laptop, Ipad, bilgisayarın ekrandan kasasına ve iç malzemelerine kadar birçok parçası) oyuncakların üretiminde bir plastik parçalar kullanılmaktadır. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de üretilen plastik oyuncaklar 136 ülkeye ihraç edildi. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 10 ülke; Türkmenistan, Irak, Fransa, Rusya, İspanya, Yunanistan, İran, Fas ve Romanya olarak sıralandı. Türk plastik sektörünün toplam ihracatı içinde, oyuncağın payı çok küçük olsa da oyuncak sektörü genelinde plastikler önemli bir rol üstleniyor. Ayrıca yüksek katma değer içeren oyuncaklar, plastik sanayisinin üretim ve ihracatında büyük bir potansiyel barındırıyor.

Dolayısıyla PAGEV adındaki Ar- Ge vizyonuna uygun şekilde tüm oyuncak sektörünü kapsayan bir misyon üstlenmiştir. "Oyuncak Çalıştayı” ile “Oyuncak İhtisas OSB” ve Ar-Ge Merkezi kurulması çalışma ve projelerimizin başlıkları..” diyerek detay vermeye başladı..

Gelecek yazımda sıraladığı çalışmalarıyla ilgili Yavuz Beyin anlatımıyla edindiğim bilgileri sizlere aktaracağım..
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar