"Türkiye yünlü deride dünyada birinci"

TDKD Başkanı Dinç, "Türkiye, kürk ve süet grubu yani yünlü deride dünyada birinci, ancak bu ürünlerin genellikle çok soğuk olan ülkelerde kullanılması nedeniyle pazar payı daha düşük" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Mehmet Ali Dinç, Türkiye'nin kürk ve süet grubu yani yünlü deride dünyada birinci olduğunu belirterek, ancak bu ürünlerin genellikle çok soğuk olan ülkelerde kullanılması nedeniyle pazar payının daha düşük olduğunu kaydetti. 

TDKD başkanı Dinç yaptığı açıklamada, sektördeki son gelişmeleri değerlendirerek, "Türkiye, kürk ve süet grubu yani yünlü deride dünyada birinci, ancak bu ürünlerin genellikle çok soğuk olan ülkelerde kullanılması nedeniyle pazar payı daha düşük" dedi. 

Dinç, "Zig" adı verilen normal giysilik deride Türkiye'nin İtalya ve İspanya'nın ardından geldiğini ve giysilik deride dünyanın daha çok markaların tekelinde olduğunu ifade etti. Bu durumun ciddi fiyat baskısı yarattığını aktaran Dinç, "Türkiye olarak, alt grup tüketiciyi Pakistan, Hindistan ve Çin'e kaptırmış durumdayız. Ancak dünyada A (+) olarak adlandırılan bütün markalar Türk ürünlerini tercih ediyor" ifadesini kullandı. 

Ham deri fiyatlarının yükselmesi, girdi maliyetlerinin artması ve finansman kaynağı bulmada yaşanan zorluklar nedeniyle sektörde bir sıkıntı meydana geldiğine işaret eden Dinç, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Genel olarak sektörde bir durgunluk var. Bunu kısa sürede aşacağımızı düşünüyoruz. Pakistan'da bir ürünü 40-50 dolara mal ediyorlar biz de ise sadece işçilik maliyeti 100 dolar. Gerçi bizim ürünlerimizle onlarınki arasında dağlar kadar fark var. Hatta onların ürünlerinin bir kısmı kanserojen madde bile içeriyor.  Çin'in zenginleşmesiyle onlarda da maliyet yükseldi. Türkiye olarak Çin'e A(+) ürünler satmaya başladık. Ürünlerimiz ciddi anlamda ilgi görüyor. Bir araştırmaya göre Çin'de 300 milyon insan sınırsız para harcama limitine ulaştı. Bu bir Amerika demek. Bugün ancak Rusya'nın yüzde 8'ine hitap ediyoruz. 4,5 milyar nüfusu olan bir ülkede 300 milyonun yüzde 20'sine dahi hitap etsek bunun sektörü 4-5 yıl götüreceğini düşünüyorum." 

Deri sektöründe çalışan Türk tasarımcılara yurt dışı moda şovlarında destek veriyoruz.  Arkadaşlarımıza maddi destek vererek, özel tasarımlar hazırlatarak dış pazarlarda tasarım yönümüzü tanıtıyoruz. Onlarla katıldığımız Çin ve Hong Kong  deri fuarlarında 'odak ülke' olarak yer aldık. Aynı zamanda sektöre yeni tasarımcılar yetiştirmek için eğitim programları ve yarışmalar da düzenliyoruz. Amacımız dünya deri pazarında en çok tercih edilen ve beğenilen marka olmak. Bu amaçla Uzak Doğu'daki tanıtım atağımızı Avrupa'da da sürdürmekteyiz. Ülkemizde ve uluslararası pazarlarda artık ürünler, markaları ile tanınmakta ve sorulmaktadır. Bu bakımdan bizler de dünyada ismimizden söz ettirmek için tüm dünyaya hitap eden markalarla ürünlerimizi üretmek zorundayız." 

Bu konularda ilginizi çekebilir