'Türkiye'de faktoring ve finansal kiralama piyasası büyüyecek'

Fitch, 'Türkiye'de önümüzdeki 18 ayda faktoring şirketleri arasında konsolidasyon olmasını bekliyoruz' açıklaması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye'de faktoring ve finansal kiralama piyasasında büyüme beklediğini bildirdi. Fitch açıklamasında, bankacılık dışı finansal kurumlar kanununun faktoring ve finansal kiralama şirketler arasındaki sınırlı reform ve inovasyonu etkin hale getirdiği belirtildi. 

Finansal piyasalar ve faktoring şirketleri piyasasında büyüme beklendiği vurgulanan açıklamada, şirketlerin daha güvenilir bilanço tablosu elde etmek, mali durumlarını daha iyi duruma getirmek, kısa dönemli borçları yeniden finanse etmek ve finansal esnekliği daha iyi şekilde kullanmak için çaba sarf ettiği ifade edildi. 

Açıklamada, "Firmalar vergi avantajlarından faydalanabilecek. Yeni kanun, şu ana kadar sınırlanmasına rağmen,  finansal sektördeki konsolidasyonu ileri götürebilir. Faktoring şirketlerinde kiralama şirketlerinden daha fazla değişiklik yaşanabilir. 31 kiralama şirketi bankalara ait iştiraklerinin hakimiyeti altında.  80 faktoring şirketinin 50 tanesi gereken şartlara henüz uyum sağlamadı" değerlendirmesine yer verildi. 

Yapılan açıklamada, Türkiye'de gelecek 18 ayda faktoring şirketleri arasında konsolidasyon olmasının beklendiği kaydetti. 

Kiralama faaliyetlerinde sınırlı bir büyüme beklendiği ancak pazarda şeffaflık yönünde gelişmeler olduğu dile getirilen açıklamada, Türkiye'deki bankacılık dışı finansal kurumlarının büyüme fırsatlarının güçlü kaldığı, finansman talebinin büyümeyle alakalı olduğu kaydedildi. 

Fitch yüzde 2.5 büyüme bekliyordu

Açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2014 yılında yüzde 2,5, 2015 yılında ise yüzde 3,2 büyümesinin beklendiği anımsatıldı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir