Türkiye'de turizm rakamları sevindiriyor

Avrupa'da en çok turist çeken Fransa, İspanya, İtalya, Türkiye ve Yunanistan'dan oluşan beş ülkenin yatak arzı artışında Türkiye yüzde 31 ile lider konuma ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Turizmin 2010 yılında Türkiye'deki yeni girişimlerden aldığı pay yüzde 6 iken, oran 2012'de yüzde 9,6'ya yükseldi.

Turizmin milli gelir (gayrisafi yurtiçi hasıla) içindeki payı geçen yıl yüzde 2,5 seviyesine çıktı.

Bu pay 2012'de yüzde 2,3 seviyesindeydi. Cari fiyatlara göre, 2012'de 33,4 milyar lira üretim yapan turizm sektörü, geçen yıl 39,4 milyar liralık düzeye ulaştı.  

Böylece son bir yılda turizm sektörünün üretimi, cari fiyatlarla yaklaşık yüzde 18, sabit fiyatlarla da yüzde 9 seviyesinde yükselmiş

oldu.  

Yeni tesis yatırımında İstanbul ilk sırada

Öte yandan turizm sektörü yatırım, yenileme, modernizasyon gibi amaçlarla da 2014'ün ilk ayında 45 proje için 707 milyon lira yatırım teşviği aldı. Söz konusu projelerden 38'iyle 5 binden fazla yeni yatağın devreye girmesi planlanıyor. Yeni yatırımlarla, 2 bin 500 dolayında kişiye de iş imkanı sağlanacak.  

Ocak'ta teşvik alan yeni tesisler içinde ilk sıraları yüzde 29'arlık payları ile 3 ve 4 yıldızlı tesisler aldı. 5 yıldızlı tesislerin payı da yüzde 13 oldu. Yeni projelerin yüzde 10'unu da butik oteller kapsıyor. Yeni tesis yatırımlarının illere göre dağılımında ilk sırada yüzde 26 ile Antalya ve yüzde 23 ile İstanbul geliyor.

Bu illeri yüzde 10 ile Muğla ve yüzde 5'i aşan payları ile Çanakkale, İzmir ve Mersin izliyor.

Kruvaziyer pazarı büyüyor

Ayrıca Türkiye'de kruvaziyerlerle gelen yolcu sayısı da 2 milyonu aştı. Yolcu gemileri ile gelen yabancı ziyaretçi sayısı bakımından ilk sıraları İstanbul, Kuşadası ve İzmir aldı.

Geçen yıl İstanbul 602 bin, Kuşadası 553 bin, İzmir de 481 bin yolcuyu konuk etti. Bu limanları Marmaris, Antalya, Alanya, Çeşme ve Bodrum izledi.

Yatak arzı ve geceleme artışında lider Türkiye

Son 5 yıl içinde, Avrupa Birliği'nin 28 ülkesi ve Türkiye'de konaklama tesislerindeki yatak arzı yüzde 12 artışla 12,8 milyondan 14,4 milyona çıktı.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Araştırma Birimi tarafından yapılan analizlere göre Avrupa'da en çok turist çeken Fransa, İspanya, İtalya, Türkiye ve Yunanistan'dan oluşan beş ülkenin yatak arzı artışında Türkiye yüzde 31 ile lider konumda. 5 yıllık dönemdeki yatak arzı yükselişinde Türkiye'yi yüzde 13 ile İspanya, yüzde 10 ile Yunanistan ve yüzde 5 ile İtalya izledi.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir