Türkiye'den memnun kaldı, diğer şirketleri de yatırıma geliyor

Allianz, Türkiye'ye diğer şirketleri ile gelmeyi ve altyapı projelerine yatırımı değerlendiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyanın en büyük sigorta şirketi ve ikinci büyük varlık yöneticisi olarak faaliyet gösteren Allianz, önümüzdeki dönemde Türkiye'ye bünyesindeki diğer şirketleri aracılığı ile yatırım yapmakla ve özellikle altyapı projeleri ile ilgileniyor. Allianz, dünyanın en büyük tahvil fonu yöneticisi şirketlerinden PIMCO'yu da bünyesinde bulunduruyor.

Yıllık değerlendirme toplantısı sonrasında Reuters'ın sorularını yanıtlayan Allianz Türkiye CEO'su Solmaz Altın, Yapı Kredi Sigorta'yı satın aldıktan sonra Türkiye'de organik olarak büyümek istediklerini belirterek, "Sadece sigortacılık değil, Allianz'ın farklı birçok iş kolu da var. Allianz dünyanın ikinci büyük varlık yöneticisi, 1.7 trilyon dolarlık varlık yönetiyor.
Henüz o faaliyet kollarımız Türkiye'de mevcut değil. Orada bir faaliyet söz konusu. Önümüzdeki yıllarda bu şirketleri de Türkiye'de görebiliriz" dedi.
              
Allianz'ın aynı zamanda Avrupa'nın en büyük altyapı yatırımcısı olduğunu da belirten Altın, "Burada yine altyapı yatırımlarına çok ilgi ile bakıyoruz. Gelecekte ekonomik koşullar istikrarlı biçimde ilerlerse Allianz'ın daha fazla iş kollarını Türkiye'ye getirebiliriz" dedi.

Altın, Allianz'ın altyapı projelerinde yatırımcı, kreditör ve borçlanma enstrümanlarının oluşturulması alanlarında uzmanlığı bulunduğunu belirterek, "Bu altyapı yatırımlarının hukuki çerçevesini, yapısını, kurgusunu yapılandırmak çok önemli. Hukuki çerçevenin nasıl olması gerektiği konusunda deneyimimiz var. Ayrıca Allianz Türkiye olarak bu alanlarda kendi varlıklarımızla da yatırım düşünebiliriz. BES fonları aracılığı ile de yatırım yapabiliriz" dedi.

Altyapı yatırım ortaklıkları

Türkiye'de yap-işlet-devret sistemindeki en önemli eksikliklerden birinin finansmanının döviz bazından yapılması olduğunu söyleyen Altın, "Şu anda en büyük TL fon bazı BES'te, burada yaklaşık 28 milyar lira fon var. Şu anda mevzuat gereği Altyapı Yatırım Ortaklıkları kurulabilir, mevzuat çerçevesi bir-iki ay önce netleşti. Ama henüz hiçbir Altyapı Yatırım Ortaklığı kurulmadı. Mevzuata göre, BES fonları belli bir oranda oraya yatırım yapabilir. Biz Allianz olarak bu çerçevede nasıl bir rol alabiliriz, buna bakıyoruz ve hukuki bir analiz yapıyoruz" dedi.

Altyapı yatırımlarında spesifik olarak ilgilendikleri bir alan olmadığını da belirten Altın, "İlk önce bir çerçeveyi kurmakla ilgileniyoruz. O çerçeveyi kurduktan sonra herhangi bir altyapı projesi olabilir. Net bir rakam da aklımızda yok. Öncelikle bu yapılanmayı doğru yapmamız gerekiyor. Çünkü eninde sonunda bunun istikrarlı olması gerekiyor. Tabii ki yatırımcıya mevduattan fazla bir getiri sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Onun hesaplamalarını yapıyoruz. Burada sadece yol, havalimanı değil bilhassa cari açığı kapatacak olan enerji yatırımları çok önemli" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir