Türkiye'den NATO'ya tanker uçak taahhüdü

NATO'nun Ukrayna'ya yakın üye ülkelerdeki askeri görünürlüğünü artırma adımlarına Türkiye'nin de tanker uçakla katkı sağlaması öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL – Türkiye, Ukrayna sınırlarındaki Rus askeri yığınağı nedeniyle bölgedeki üye ülkelerde askeri varlığını artırma kararı alan NATO’ya bir tanker uçakla katkı yapma taahhüdünde bulundu.

Bu taahhüde ilişkin teknik çalışmaların sürdüğü ve tanker uçağın Polonya ve Romanya’ya gönderilen erken uyarı uçaklarıyla (AWACS) ilgili planlamaya dahil olacağı belirtiliyor.

Nisan başında yapılan son NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda alınan karar gereği, NATO’nun Ukrayna çevresindeki üye ülkelerde hava, deniz ve kara güçleri bağlamında görünürlüğünün ve askeri kapasitesinin artırılmasına yönelik katkılar netleşmeye başladı.

NATO kaynakları, normalde Baltık ülkelerindeki hava sahası denetimi için Litvanya’da dört savaş uçağı konuşlandırıldığını ABD’nin altı adet F-15 savaş uçağı göndererek bu sayıyı 10’a yükselttiğini ve mayıs döneminden sonra görev yapacak savaş uçağı sayısının 12 olacağının altını çiziyor. Bu uçakların görev tanımlaması ise “olası hava sahası ihlaline acil mukabele” olarak belirlendi.

Litvanya’daki üssün yanı sıra Estonya’nın da Amari üssünü NATO’nun kullanımına açma kararı aldığını belirten yetkililer, Polonya’nın dört Mig-29, İngiltere’nin dört Typhoon, Danimarka’nın dört F-16, Fransa’nın dört Rafales, Almanya’nın da altı Eurofighter savaş uçağı katkısı yapma taahhüdünde bulunduğunu kaydediyor.

Polonya ve Romanya’da görev yapan AWACS’lara bir ek daha yapılması öngörülüyor. Bu katkının da Fransa’dan gelmesinin beklendiği belirtiliyor. ABD ve Hollanda’nın da iki tanker uçağı NATO’nun kullanımına sunması bekleniyor.

NATO, hava unsurlarındaki güçlendirmenin yanı sıra deniz unsurlarını da Karadeniz’de daha görünür kılma yönünde adımlarını sıklaştırdı. Bölgede görev yapan füze sistemleriyle donatılmış Arleigh Burke sınıfı Amerikan destroyeri USS Truxtun’ın yanı sıra aynı sınıftan ve benzer donanıma sahip USS Donald Cook da Karadeniz’e ulaştı. Fransız istihbarat gemisi Dupuy De Lome da Karadeniz’e geçen gemiler arasında yer alıyor.

NATO’nun kara unsurları alanında nasıl bir organizasyona gideceğinin ise Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) General Philip Breedlove tarafından 15 Nisan’a kadar hazırlanması öngörülen detaylı askeri planlamanın ardından netleşmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir