Türkiye'den Peşmerge'ye Kobani izni

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Peşmerge güçlerine Kobani'ye geçmeleri için yardımcı olduklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -Tunus Dışişleri Bakanı Mongi Hamdi ile basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Irak yönetimine bağlı Peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden Suriye topraklarındaki Kobani'ye geçişlerine Ankara'nın 'yeşil ışık' yaktığı şeklindeki haberler soruldu.          

"Biz Kobani'nin düşmesini hiçbir zaman arzu etmedik ve etmeyiz. Bu bakımdan bunu önlemek için her türlü çabayı göstermiştir Türkiye. Her türlü insani yardımı ulaştırmıştır ve angajman kurallarını hassasiyetle uyguladık ve Kobani için uluslararası koalisyon ile tam bir işbirliği içinde olduk" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:    

"Biz bölgenin tüm tehditlerden arınmasını istiyoruz. Bugün ABD'nin Kobani'yi savunan tüm güçlere havadan atarak ulaştırdığı Iraklı Kürt kardeşlerimizin ya da onlar tarafından sağlanan askeri ve tıbbi malzeme yardımını da bu çerçevede değerlendiriyoruz. Kobani'de IŞİD'e karşı mücadele eden grupların sayısı 7-8 civarında. PYD'nin yanında da başka bazı gruplar var. Bunlar birlikte ortak bir karargah kurmuşlardır ve Irak Bölgesel Yönetimi de 'Türkiye ve ABD ile işbirliği halindeyiz' açıklaması yaptı. Biz de Peşmerge güçlerine destek için Kobani'ye geçiş için, geçmeleri için yardımcı oluyoruz. Bu konuda da görüşmelerimiz devam ediyor."               

ABD yönetimi Kobani'deki Kürt güçlerine ilk defa havadan silah ve tıbbi yardım yaptığını açıklamış, bu yardımların Iraklı Kürtler tarafından tedarik edildiğini duyurmuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir