Türkiye'nin tasarım stratejisi hazır

TPE Başkanı Asan, "Tasarım Stratejisi Belgesi ve Eylem Planı'nı gelecek hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, dünyada pek çok ülkenin ulusal tasarım programı geliştirdiğini belirterek, "Tasarım Stratejisi Belgesi ve Eylem Planı'nı gelecek hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunacağız" dedi.

Sanayiciler ve Girişimciler için Marka ve Tasarım Uygulamaları konulu konferansının açılışında konuşan Asan, TPE ile Avrupa Topluluk Marka Ofisi (OHIM) arasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Marka ve tasarımın, küresel rekabette önemli unsurlar olduğunu kaydeden Asan, bu iki sanayi mülkiyet bileşeninin birbirlerinin tamamlayıcısı olduğunu ifade etti.

Asan, marka ve tasarımın etkili kullanıldığında rekabet açısından önemli üstünlük sağlayacağına dikkati çekti.

Dünyada pek çok ülkenin ulusal tasarım programı geliştirdiğini belirten Asan, kendilerinin de Tasarım Stratejisi Belgesi ve Eylem Planı'nı gelecek hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunacaklarını bildirdi.

"Türkiye, Madrid sisteminin en önemli kullanıcılarından"

Asan, Türkiye'nin markalaşma noktasında önemli gelişmeler kaydettiğini belirterek, Türk markalarının dünyanın en değerli markalar listesine girmeye başladığını kaydetti.

TPE'ye 2013'te 108 binin üzerinde marka başvurusunda bulunulduğunu ifade eden Asan, Türkiye'nin, markaların uluslararası tesciline imkan sağlayan Madrid sisteminin en önemli kullanıcılarından biri olduğunu dile getirdi.

"Türkiye gerekliliklerini yerine getiriyor"

OHIM Hukuk Birim Yöneticisi Julio Laporta da OHIM'in AB'nin önemli kuruluşu olduğuna değindi.  

Laporta, marka ve tasarım noktasında farkındalığın artırılması noktasında bu gibi konferansların büyük önem taşıdığına işaret ederek, Türkiye'de bu tarz çalışmaların başarılı bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti.

AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Michelli Villani ise Türkiye'nin söz konusu alandaki gerekliliklerin büyük bir bölümünü başarıyla yerine getirdiğini belirterek, telif hakları gibi birçok konuda önemli ilerlemeler yaşandığını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir