Türkiye’ye Avrupa pazarından rahatlatan haber

Avrupa otomotiv pazarında son 1 yıldır yaşanan yükseliş ihracatçı ülkelerin yüzünü güldürüyor. Pazardaki bu gelişme, ihracatçı ülkelerden Türkiye'nin cari açığı üzerinde olumlu etki yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa otomotiv pazarında üst üste 13 aydır yaşanan yükseliş, Türkiye gibi ihracatçı ülkeleri sevindiriyor. AB pazarlarına ilişkin yapılan açıklamada eylül ayında toplam pazarın art arda 13’üncü kez yükselerek, 1 milyon 235 bin adede ulaştığı belirtildi. Büyümenin ardından AB’nin en büyük ekonomileri ve pazarlarının olması da yüzleri güldüren bir diğer etken olarak dikkat çekiyor. 

Uzun süredir krizle boğuşan İspanya yüzde 26.2 düzeyinde artış gösterirken Fransa’da büyüme yüzde 6.3, İngiltere’de 5.2, İtalya’da ise yüzde 3.3 olarak tespit edildi. Yılın ilk dokuz aylık periyodu incelendiğinde ise toplam büyümenin yüzde 6.1 olduğu kaydedildi. Söz konusu artışın ardında yatan en önemli neden ise İspanya’da yakalanan yüzde 17.3 ve İngiltere’de ulaşılan yüzde 9.1’lik yükseliş olarak gösteriliyor. Yılın ilk dokuz aylık döneminde Avrupa pazarında 9.5 milyon araç satılmış durumda. 

Söz konusu gelişmelerin Türkiye açısından sevindirici yanı ise cari açık üzerinde görülecek. AB pazarlarının büyüdüğü bir dönemde yüzde 20 düzeyinde daralan iç pazar nedeniyle ithalat azalmış durumda. Buna bir de Avrupa’ya yapılacak otomotiv ihracatının da eklenmesiyle birlikte otomotivin cari açık üzerinde yaptığı azaltıcı etkisi artacak. 

Avrupa pazarlarının istikrarlı büyümesi, Türkiye’de üretim yapan fabrikaların kapasitelerini de doldurmalarına imkan tanıyor. Türkiye’nin bu yıl yaklaşık 1.2 milyon araç üretip, bunun 800 binin ihraç etmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir