Türkiye'ye enerjide Danimarka örneği

Danimarka'nın İstanbul Başkonsolosu Robenhagen, Danimarka'nın Türkiye'ye 'yenilenebilir enerjide' örnek olabileceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Danimarka'nın İstanbul Başkonsolosu Soren Robenhagen, ülkesinin enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılamadaki başarısının, Türkiye'ye örnek olabileceğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Danimarka arasındaki enerji işbirliğinin de gündemde olduğu resmi ziyaret için Kopenhag'da bulunuyor. Heyete eşlik eden Robenhagen, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.  

Robenhagen, Danimarka'nın 1970'li yıllardaki petrol krizine yüzde 99 oranında dışa bağımlı olarak girdiğini anımsatarak, ülkesinin alternatif enerji ve enerji verimliğine odaklanan uzun soluklu politikaları sayesinde bugün Avrupa'nın enerji ihraç eden ülkelerinden biri haline geldiğini söyledi. 

1980'lerden beri ekonomisi yüzde 80 büyüyen Danimarka'nın bunu enerji tüketimini neredeyse sabit tutarak gerçekleştirdiğini belirten Robenhagen, "Bu politikalar, toplumun tüm paydaşları tarafından benimsendi, devlet tarafından da çeşitli destek ve teşvik mekanizmalarıyla günümüze kadar geldi" dedi. 

Robenhagen, 2050 yılında enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan Danimarka'nın ara hedeflerini şöyle özetledi:  

"Elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 50'sini 2020 yılına kadar rüzgar enerjisiyle temin etmeyi, 2023'e kadar elektriğinin yüzde 30'unu yenilenebilir enerjilerden üretmeyi, 2030'a kadar da kömür yakıtını tamamen enerji haritasından çıkarmayı planlıyoruz. Bu rakam bugün yüzde 30'lar civarında ki bu Danimarka'yı dünyada bir numaraya koyuyor. Dolayısıyla Danimarka'nın, hem Türkiye hem diğer ülkelere örnek olabileceğini düşünüyoruz." 

Rüzgar enerjisinde dünya devinden Türkiye'ye destek   

Danimarka Başkonsolosluğu Enerji ve Çevreden Sorumlu Ticaret Müşaviri Seda Kayrak da Danimarka'nın rüzgar enerjisi sektöründe yeni pazarlara ihtiyacı olduğunu, Türkiye'nin de önemli bir pazar olabileceğini belirtti.  

Kayrak, 4 Kasım 2014'te Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde "rüzgar enerjisi sektöründe Danimarka'da insan kaynağı, know-how, özel sektör ve üniversiteler arasındaki işbirliklerine" yönelik etkinlik düzenleyeceklerini, Türkiye pazarı için katma değer yaratacak projeler geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti. 

Danimarka ve Türkiye arasında enerji işbirliği   

İki ülke arasında enerji alanında işbirliğine ilişkin 6 Ağustos 2008'de imzalanan ve Mayıs 2013'te de onaylanan mutabakat zaptı, elektrik üretimi için biokütle kullanımı, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, atıkların enerji için kullanılması ve yenilenebilir enerji sektörünün planlanmasını öngörüyor.  

Mart 2013'te ise Danimarka, önemli başlıklarından biri "yeşil büyüme, enerji, çevre ve iklim" olan Türkiye'ye yönelik beş sene geçerli olacak büyüme stratejisini açıkladı. Bu çerçevede Danimarka Yüksek Öğretim ve Bilim Bakanlığı ile İstanbul Başkonsolosluğu arasında Türk ve Danimarkalı firmaların yenilebilir enerji alanında inovasyon ve Ar-Ge işbirliklerini destekleyen bir sözleşme de imzalandı. Bu doğrultuda son iki senedir Türkiye'nin en büyük enerji ve çevre fuarı olan  ve bu sene de 24-25-26 Nisan'da düzenlenecek ICCI'da Danimarka Pavyonu ve Danimarka firmaları da yer alıyor.  

Eylül 2013'te de iki ülke arasındaki ticari ilişkileri derinleştirmeye yönelik kurulmuş Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu (JETCO) paralelinde bilgi paylaşım ağı niteliğinde Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (CEDBİK), Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (Lİ-DER) ve Danimarka Exim Bankası (EKF) desteğiyle "Danimarka Yeşil Büyüme Networku" oluşturuldu.  

Danimarka, AB'ye 1973'te üye oldu. Aynı yıl çıkan petrol krizi, ülkeyi yüzde 90'dan fazla orandaki enerjide dışa bağımlılığını azaltmaya itti. 1970'lerde ekonomik politikasının odağına enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiyi oturtan Danimarka, özellikle rüzgar enerjisine öncelik verdi. Şu an enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 35'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan, rüzgarda dünyadaki pazarın yüzde 16'sına sahip ve net petrol ihracatçısı olan Danimarka, 2050 hedefi olarak tamamen yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedefliyor.  

Enerji ihtiyacının yüzde 27'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayan Türkiye, tükettiği enerjinin yüzde 73'ünü ithal ediyor. Türkiye, 2023'te enerji ihtiyacının yüzde 30'unu yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir