Türkiye'ye günde 800 bin varil petrol akacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Enerji Bakanı Ashti Hawrami: 2015'in ilk çeyreğinden itibaren Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattından günde 800 bin varil hampetrol akıtılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp / dunya.com

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Enerji Bakanı Ashti Hawrami, 2015 yılından itibaren Türkiye'ye Kerkük-Yumurtalık (Ceyhan) petrol boru hattından günde 800 bin varil hampetrol akıtılacağını söyledi. 

Tarihi dip yapan petrol fiyatlarına ve bölgeyi kasıp kavuran IŞİD militanlarıyla savaşmasına rağmen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ekonomik özgürlüğünü ele almak için petrol ihracatını yükseltmek için kolları sıvadı. 

Petrol sevkiyatı 3 katına çıkıyor 

Financial Times'ten Anjli Raval ve Neil Hume'ün haberine göre, IKBY 2015'in ilk çeyreğinde başlamak üzere Ceyhan'a günde 800 bin varil ham petrol akıtacak. Enerji Bakanı Taner Yıldız, ekim ayında Kuzey Irak’tan Ceyhan’a petrol akışının günlük 240 bin varile ulaştığını açıklamıştı. Böylece Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol sevkiyatında üç katına çıkılmış olacak.   

Uzlaşmaya varmışlardı ama..

Uzun çekişmelerin ardından 13 Kasım'da Bağdat ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi petrol ihracatı konusunda yaşadıkları sorunları çözmek için uzlaşmaya varmıştı. İki tarafın uzlaşmasında IŞİD tehditi önemli rol oynadı denebilir. Uzlaşmaya göre, Irak Hükümeti, Kürt yönetimine bütçeden ilk etapta 500 milyon dolar gönderecek, Erbil ise bunun karşılığında Ceyhan’daki petrolün günlük 150 bin varili petrolü, Irak Hükümeti üzerinden ihraç edecek. 

Öte yandan IKBY petrol firmalarına olan borcunu ödemeye başladı. Ödeme yapılan firmalar arasında BP'nin eski Genel Müdürü Tony Hayward'ın sahibi olduğu Genel Energy olması dikkat çekti. 

"Bağdat ile ilişkilerde yeni bir sayfa açtık"

Londra'daki br konferansta konuşan ve  Irak Kürt bölgesinin petrol ihraç eden ülkeler arasında önemli bir pozisyona gelebileceğini belirten Ashti Hawrawi, "Bağdat ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ilişkilerinde "yeni bir sayfanın" açıldı. Önümüzdeki yıl bölge olarak Irak bütçesine katkı sağlarız. Ancak ilk olarak Bağdat'la petrol ihracatı ve gelir paylaşımı konusundaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırmalıyız. IKYB asla "ekonomik ambargo" tehditiyle karşı karşıyaya kalmak istemiyor" dedi. 

Irak, Suudi Arabistan'ın ardından OPEC'in en fazla petrol üreten ikinci ülkesi. Irak'ın sahibi olduğu petrol rezevlerinin dörtte biri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi topraklarında yer alıyor.     

Bu konularda ilginizi çekebilir