Türklerin yüzde 72'si Suriye'ye müdahaleye karşı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Suriye'deki iç savaşta Esad yönetiminin kimyasal silahlarını uluslararası toplumun kontrolüne devretmesini öngören diplomatik girişimler devam ederken, yapılan bir araştırma Türklerin yüzde 72'sinin Suriye'ye müdahalenin dışında kalınmasını istediğini gösterdi.

Marshall Fonu'nun Transatlantik Eğilimler araştırması ayrıca, hükümetin ekonomik politikalarını beğenenlerin oranının düşüşte olduğuna işaret etti.
Araştırmaya göre, geçen yıla oranla 15 puanlık artışla Türklerin yüzde 72'si Türkiye'nin tamamen Suriye'ye müdahalenin dışında kalması gerektiğini söylerken, yüzde 21'i Türkiye'nin müdahale etmesi gerektiğine inandığını belirtiyor.
Araştırmaya katılan Avrupalıların yüzde 72'si, Amerikalıların yüzde 62'si ve Türklerin yüzde 72'si hükümetlerinin bu çatışmaya müdahil olmasını istemiyor.
Suriye'de muhalif gruplarla Beşar Esad yönetimi arasında devam eden iç savaşta yüzbinlerce kişi yaşamını kaybederken, sınır ihtilafları sırasında bir Türk jeti ve bir Suriye helikopteri taraflarca düşürülmüştü. Ayrıca, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Mayıs ayında meydana gelen saldırılarda 51 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.
Esad yönetiminin Ağustos ayında kimyasal silah kullandığı haberlerinin ardından Türkiye Suriye'ye müdahale edecek bir koalisyonda yer alabileceğini açıklamış ancak ABD ile Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası için plan üzerinde anlaşması müdahale olasılığını azaltmıştı.
Araştırma Türklerin yüzde 51'inin hükümetin uluslararası politikalarını onayladığını gösterdi.
Türklerin Avrupa Birliği'ne girmeyi halen istediklerini ancak bu isteklerinin son on yılda önemli ölçüde azaldığına işaret eden araştırmya 2004 yılında katılanların yüzde 73'ü üyeliğin iyi olacağını belirtiyordu. Geçen yıl bu oran yüzde 48'e düşerken, bu yıl ise yüzde 44'e geriledi.

Ekonomi politikalarını beğenlerin oranı düştü
Araştırma Türklerin AKP hükümetinin ekonomik liderliğinden eskisi kadar memnun olmadığına da işaret ederken, hükümetin ekonomik politikasını beğenenlerin oranı 2011 yılında yüzde 47, 2012 yılında yüzde 55'ken bu yıl 12 puanlık düşüş ile yüzde 43'e geriledi.
Hükümetin ekonomik politikasını beğenmeyenlerin oranı geçen sene yüzde 38'ken, bu sene yüzde 52'ye yükseldi.
Araştırmaya göre, ekonomik krizden kişisel olarak etkilendiğini söyleyen Türklerin oranı 2009 yılında yüzde 78, 2012 yılında yüzde 69'ken, bu oran 2013 yılında yüzde 62'ye geriledi.