Türkmenistan ile ticarette yerel paralar kullanılacak

Ekonomi Bakanı Çağlayan Türkmenistan ile ticaretin yerel paralar ile yapılması konusunda anlaşıldığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
 
AŞKABAT - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ticaretin Türk Lirası ve Türkmen Manatı üzerinden yapılması konusunda anlaşıldığını bildirdi.
Bakan Çağlayan, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Binasında düzenlenen Türk-Türkmen Hükümetlerarası Ekonomi Komisyonunun (HEK) 4. Dönem Toplantısında, iki ülke arasındaki ticaret hacminin her geçen yıl arttığını belirterek, ekonomik ilişkilerde müteahhitlik yatırımlarının ilk sırada geldiğini, Türk firmalarının Türkmenistan'da geçen yıl 3,2 milyar dolara yakın taahhüt işi yaptığını söyledi.
Türkmenistan'daki inşaat ihalelerinin yüzde 90'ına yakınının Türk firmalara verilmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Çağlayan, "Buraya kalabalık bir iş adamları heyetiyle geldik. Amacımız müteahhitlik kadar tarım ve hayvancılık yatırımlarını da arttırmak. Bunun için uygun zemin var. İki ülke arasındaki ticaretin Türk Lirası ve Türkmen Manatı arasında yapılması konusunda anlaştık. Bunun detayları iki ülkenin Merkez Bankası yetkililerinin görüşmesinin ardından belirlenecek. Bu ziyarette birçok konuda daha önemli adımlar atmak istiyoruz" diye konuştu.
Türkmenistan'ın zengin enerji kaynaklarına sahip olmasıyla gururlandıklarını ifade eden Bakan Çağlayan, Türkmenistan'ın bu kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletilmesinin son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile sabahki görüşmede Berdimuhamedov'un 12 Şubat'ta yapılacak seçimlerin ardından 29 Şubat'taki ilk yurt dışı gezisini Türkiye'ye yapacağını kendisine söylediğini aktaran Çağlayan, "Sayın başkanın seçimin ardından ilk yurtdışı gezisinin Türkiye'ye olması bizi oldukça memnun etti" dedi.
"Türkiye'nin önemli yeri var"
Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Hocamuhammet Muhammedov da ilişkileri artırmak için çalıştıklarını belirterek, komisyonun olumlu kararların alınmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.
Ülkelerinin dış ticaretinde Türkiye'nin önemli bir yerinin olduğunu aktaran Muhammedov, karşılıklı gezi ve işbirliklerinin ticaret hacmini arttırdığını kaydetti.
Ekonomi Bakanlığı bürokratları ile Türkmen yetkililerin de katıldığı komisyon daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir