Türkmenistan'da 'parti kurmak' artık serbest

Ülke, 'demokratikleşme' yolunda bir adım daha attı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AŞKABAT - Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, demokratikleşme yönünde önemli adım atarak isteyen herkesin siyasi parti kurabileceğini söyledi.

Berdimuhammedov başkanlığındaki bugün düzenlenen bakanlar kurulu toplantısında, demokratikleşme yolunda büyük bir adım atıldı ve Devlet Başkanı, Türkmen toplumunun demokratikleşmesi yönünde çok partili sistemin önemine değinerek, isteyen herkesin bu sene içerisinde parti kurabileceğini söyledi.

19 Şubat Bayrak Bayramı öncesi kabine üyeleriyle bir araya gelen Gurbangulı Berdimuhamedov, ülkedeki ekonomik ve siyasi gelişmelere değindi. Ayrıca, 18 Şubat Türkmen Diplomatları günü dolaysıyla 26 ülkedeki dış temsilciliklerin temsilcilerini de kabul eden Berdimuhamedov, demokratikleşme adına önemli adım attı.

Toplantıda siyasi parti kurulabileceğini söyleyen Berdimuhamedov, şöyle dedi:

"Toplumumuzda hayati ve siyasi gelişmeleri acele etmeden uyumlu bir şekilde gerçekleştiririz. Bu gelişmeleri herhangi bir çıkarı göz önünde bulundurarak yapay ve göstermelik yollarla hızlandırmaya çalışmayız. Toplumumuzun bundan sonra da demokratik yollarla gelişeceğini özellikle kaydetmek istiyorum. Buna göre, istek üzerine yeni siyasi parti kurmak girişiminde bulunmak isteyen varsa, bunu anayasamıza uygun olarak siyasi partiyi bu senenin devamında hemen kurabilir. Bu parti tarım politikalarını öne süren parti ya da herhangi bir siyasi parti olabilir. Yurdumuzda muhalefet partisinin kurulması, devletimizin toplumsal ve siyasi hayatında önemli bir olaydır. Yeni kurulan parti, devletimizin toplumsal ve siyasi hayatına girmesiyle Türkmenistan'ın Demokratik Partisiyle rekabet içerisinde çalışır. Yeni kurulacak siyasi partiler ve bizim hepimizin genel amacı olan devletimizin kalkınması için, en güzel yere sahip olması için milletimizin milli önceliklerini esas alarak ekonomide, sosyal hayatta ve insani alanlarda yurdumuzun kalkınmasını en iyi derecelere ulaştırır. Dünyada ilk sıralara ulaştırmaya hizmet eder."

Reformcu başkan görev başında

Sadece Türkmenistan Demokratik Partisinin (TDP) faaliyette olduğu Türkmenistan, tek partili sistem dolayısıyla ve muhalefetin susturulduğu gerekçesiyle pek çok uluslararası kuruluş tarafında eleştiriliyordu.

Ülkesinde reformcu olarak da bilinen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, göreve geldiği 3 sene içerisinde pek çok yeniliklere imza attı. Özellikle şehirler arasındaki polis kontrol noktalarını kaldıran Berdimuhamedov, daha önceki dönemlerde yasaklanan opera, bale ve sirk gibi pek çok kültürel etkinliğin yeniden faaliyete geçmesini, emekli maaşlarının yeniden bağlanmasını ve bebek sahibi annelere yardım paralarının verilmesini sağladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir