Türkmenistan'da üstlenilen projelerin değeri 40 milyar dolar

Müteahhitlik sektörünün en fazla proje üstlendiği ülkenin Türkmenistan olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, üstlenilen projelerin toplam değerinin 40 milyar dolar olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı  Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, "Türkmenistan son yıllarda müteahhitlik sektörümüzün en fazla proje üstlendiği ülkedir. Şirketlerimizin Türkmenistan'da üstlendiği projelerin toplam değeri, mayıs 2014 itibarıyla 40 milyar doların üzerindedir." dedi.

"Türk şirketlerine güven ve destek için teşekkür"

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkilerin gözden geçirildiğini, samimi ve verimli görüşmeler sonucunda her alanda işbirliğinin daha da geliştirilmesi yönünde irade ortaya konulduğunu ifade eden Gül, imzalanan belgelerin de ilişkilerin ulaştığı noktayı gösterdiğini kaydetti. 

"Türk firmaları prestijli projeler üstlenerek katkıda bulundu"

Ekonomik ve ticari ilişkilerin, Türkmenistan ile mükemmel seyreden ilişkilerin en önemli boyutlarından olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, ülkede Berdimuhamedov liderliğinde gerçekleşen atılımlar ve büyük kalkınma hamlelerinin Türkiye için de iftihar vesilesi olduğunu söyledi. Türk firmalarının da bu kalkınma hamlesine büyük ve prestijli projeler üstlenerek katkıda bulunduğuna vurgu yapan Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkmenistan müteahhitlik sektörünün en fazla proje üstlendiği ülke"

"Nitekim Türkmenistan son yıllarda müteahhitlik sektörümüzün en fazla proje üstlendiği ülkedir. Şirketlerimizin Türkmenistan'da üstlendiği projelerin toplam değeri, mayıs 2014 itibarıyla 40 milyar doların üzerindedir. Bu, değerli kardeşimin Türk şirketlerine olan güveni sayesinde gerçekleşmektedir. Bunu sizlerle ve Türk halkıyla paylaşmak isterim ve bunun bilinmesini isterim.

Ticaret hacmimiz 2,5 milyar dolar seviyesinde seyretmektedir. Bu ülkede 600'den fazla Türk şirketi faaliyet göstermektedir. Doğrudan Türk yatırımlarının toplamı da 500 milyar dolara yakındır. Türk şirketlerinin bu güven ve desteğe layık biçimde Türkmenistan'daki yeni prestij projelerini başarıyla hayata geçireceklerine inancım da tamdır."

Anlaşmalar

Cumhurbaşkanı Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, basın toplantısı öncesinde ortak bir bildiriye imza attılar. 

Ayrıca Gül ve Berdimuhamedov huzurunda çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalandı. "Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetler Arası Türk-Türkmen Komisyonu 5. Dönem Toplantısı Protokolü"ne Türkiye adına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması"na Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Ormancılık ve Meteoroloji Alanında İşbirliği Anlaşması"nı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu imza koydu.

İmza töreninde, TÜBİTAK ile Türkmenistan Bilimler Akademisi arasında bilimsel ve teknolojik işbirliği protokolü ile KOSGEB ve Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği arasında mutabakat zaptı da imzalandı.

Ziyaretinin hedefine ulaştığını kaydeden Berdimuhammedov ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekte de stratejik öneme sahip olacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir