Türkmenistan'dan elektrik alımı devam edecek

Anlaşma, taşıyıcı hattın kapasitesi artırılarak yenilenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Türkmenistan'dan elektrik alımına ilişkin anlaşma yenilenecek. Anlaşma çerçevesinde alım yapılan İran üzerinden geçen hattın kapasitesinin de artırılması gündemde.

Türkiye ile Türkmenistan arasında iki gündür süren 3. dönem Hükümetlerarası Ekonomi Komisyonu (HEK) toplantılarının ardından protokol imzalandı. Protokole, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkmenistan adına da Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov imza koydu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı toplantı salonunda yapılan imza töreninde konuşan Enerji Bakanı Yıldız, toplantıların dosthane ve iyi niyet ortamında gerçekleştiğini belirtirken, ticari, ekonomik işbirliğinin yanı sıra enerji, tarım, eğitim, bilim, teknoloji, sağlık, teknik işbirliği, kültür, turizm, spor, müteahhitlik, ulaştırma ve standardizasyon alanlarında önemli mesafeler alındığını, ayrıca sorunların çözülmesi için de takip edilecek yolların belirlendiğini söyledi.

Elektrik anlaşması yenileniyor

İki ülke arasında elektrik ticareti konusundaki çalışmalarda ilerleme kaydedilip kaydedilmediğine yönelik sorular üzerine Yıldız, elektrik alım satımıyla ilgili Türkmenistan'la Türkiye arasında bir ticaretin bulunduğunu ve bunun da yıllık 40 milyon dolarlık ticarete karşılık geldiğini hatırlattı.

Anlaşma çerçevesinde Türkmenistan'dan 700-800 milyon kilovatsaat (kWh) civarında elektrik alındığını kaydeden Enerji Bakanı, "Konuyla ilgili anlaşma bu yıl sonunda bitiyor, bunun yenilenmesine karar verdik. Yine bu şartlar çerçevesinde elektrik alımı yapabildiğimiz İran üzerinden bir hat var. Bunun kapasitesinin artırılmasını talep ediyoruz. İki taraf olarak bu konuda somut sonuçlar elde ederiz diye düşünüyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir