TÜRMOB ile SGK arasında işbirliği protokolü

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) arasında işbirliği protokolü imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, yaptığı yazılı açıklamada, kayıt dışı istihdamı engellemek, eksik bildirim ve gerçek ücretlerin tespit edilmesi ile bağımlı çalışan meslek mensuplarının ücret skalasını belirlemek amacıyla işbirliği protokolü imzaladıklarını belirtti. 

Söz konusu protokol kapsamında sosyal güvenlik konusunda önemli adımlar atılacağını bildiren Sanlı, şunları kaydetti: 

"SGK'nın oluşmasıyla Türkiye çok ciddi bir ilerleme göstermiştir. Meslek örgütü olarak mesleki sorunlarını ülke sorunlarından ayırmayan bir politika izliyoruz. Kayıt dışılığın önlenmesi, iyi bir SGK çatısının oluşması ve uygulamalara yansıması açısından kendi meslektaşlarımız ve üyelerimiz açışından bir protokole bağlamak istedik. Toplumun tüm bireyleri için sosyal güvenlik kavramının temel bir hak olduğunun bilinmesi ve bu hakkın tanıtılmasını sağlamak, vatandaşlarımızı yeni düzenlemeler ile ortaya çıkan hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek amacıyla SGK ile TÜRMOB işbirliği yapmaya karar vermiştir." 

Açıklamaya göre, SGK adına protokolü imzalayan Başkan Yardımcısı Ali Pekten ise kayıt dışı istihdam oranının TÜİK verilerine göre yüzde 52'lerden yüzde 37'lere kadar gerilediğini anımsatarak, "TÜRMOB'un kayıt dışı istihdamla mücadelede işverenler ve sigortalılar ile SGK arasında bir köprü görevi yaptığı dikkate alındığında, imzalanan protokolün sektörün diğer temsilcilerini ve kayıt dışı istihdamla mücadeleyi pozitif yönde etkileyeceği düşünülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.