Tutukluluk süreleriyle oynayamayız

Adalet Bakanı Ergin, sadece tutukluluk süreleriyle oynayarak Türkiye'deki uzun tutukluluk probleminin çözülemiyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Sadece tutukluluk süreleriyle oynayarak Türkiye'deki uzun tutukluluk problemlerini çözme şansımız yok. Buna yeltendiğimiz anda çok sayıda arzu etmediğimiz sıfattaki tutukluların tahliye olduğunu görecek ve toplumdan gelen baskıları maalesef karşılayamayacak duruma geleceğiz" dedi.
Ergin, Adalet Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, yargının, insan kaynakları, fiziki altyapı, mevzuat altyapısı, ceza infaz sisteminden kaynaklanan sorunlarının olduğunu ifade etti.
Bu sorunun müşterek olduğunu belirten Ergin, "Derdimiz, amacımız millete arzu ettiği, güven veren adalet hizmetinin sunulmasıdır" dedi.
Fiziki altyapıyı tamamlama noktasında önemli mesafe alındığını belirten Ergin, uzlaşmazlıkların adliyelere düşmeden önce çözülmesinin yollarının bulunması gerektiğini kaydetti. Buna dönük bir takım girişimlerin olduğunu dile getiren Bakan Ergin, Arabuluculuk Yasa Tasarısının bunlardan biri olduğunu bildirdi.
Arabuluculuk tasarısının yargıya alternatif olmadığını ifade eden Ergin, tasarıyla getirilen eleştirileri iyi niyetle dinlediklerini dile getirdi.
9 yılda ceza mevzuatının baştan aşağı yenilendiğini belirten Ergin, bunların çağın gerekleriyle uygun hale getirildiğini anlattı. Ceza infaz kurumlarının iyileştirilmesi için Türkiye'nin yoğun çalışma içerisinde olduğunu dile getiren Bakan Ergin, teknolojinin imkanlarından istifade ederek, tutuklu ve hükümlü nakillerini en aza indirmek için şartları zorladıklarını kaydetti.
Danıştay ve Yargıtay'da üye ve daire sayılarının artırıldığını söyleyen Adalet Bakanı Ergin, Yargıtay'da ilk defa sevindirici bir noktaya gelindiğini ifade etti.
Hizbullah sanıklarını hatırlattı 
Türkiye'de şu anda cezaevinde bulunanların yüzde 70'inin hükümlü, yüzde 30'unun tutuklu olduğunu, hükümlülerin oranı artarken tutuklu oranının azaldığını bildiren Ergin, "Uzun yargılamalar devam ettiği sürece bu uzun tutukluluk sorunu da bizimle beraber yürüyecektir" diye konuştu. Bakan Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sürelerle oynayarak uzun tutukluluk sorununu çözmeye kalkarsak arzu etmediğimiz sorunlarla karşılaşacağız. 2011 yılının başında Yargıtay'dan tahliye olan Hizbullah sanıkları olayı olduktan sonra yapılan değerlendirmeleri hatırlayın. Hizbullah davasından tahliye olanların tutukluluk süresi on yıldı.
CHP'nin tutukluluk süreleriyle ilgili teklifi, yargılamaları kısalttığımız zaman dilimi içerisinde karşılanabilecek bir tekliftir. Ama bugünkü şartlarda yasalaşırsa, 2427'e yakın tutuklu tahliye olma durumuyla karşı karşıyadır. Bu kişiler içerisinde terör örgütüne üye olanlar, terör suçu işleyenler, asker, polis öldürenler, çocuklara cinsel tacizlerde, tecavüzde bulunanlar, toplumu iride edecek sanıklar da var.
Sadece tutukluluk süreleriyle oynayarak Türkiye'deki uzun tutukluluk problemlerini çözme şansımızın olmadığını düşünüyorum. Buna yeltendiğimiz anda çok sayıda arzu etmediğimiz sıfattaki tutukluların tahliye olduğunu görecek ve toplumdan gelen baskıları maalesef karşılayamayacak duruma geleceğiz."
Gazetecileri Koruma Komitesinin bülteninde Türkiye'den cezaevinde bulunan 8 gazetecinin yer aldığını belirten Ergin, komitenin, sadece 8 kişi ile gazetecilik faaliyetleri arasında güvenilir bir bağ kurabildiğini söylediklerini aktardı.
Bu konularda ilginizi çekebilir