Twitter, masaya oturdu

Hükümetin temsilcilik açmasını istediği Twitter'ın yöneticileri ile ilk toplantı bitti, BTK'da ikinci toplantı yapılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hükümetin temsilcilik açmasını ve Türkiye'de vergi mükellefi olmasını talep ettiği Twitter'ın yöneticilerinin, süreci değerlendirmek ve atılabilecek adımları konuşmak üzere geldikleri Ankara'da Türk yetkililerle yaptıkları ilk toplantının ardından, BTK yetkilileri ile bir araya geldi.

Twitter yöneticileri ile saat 14:00'te başlayan toplantıda BTK, öncelikle Türk mahkemelerinin  aldığı içerik kaldırma kararlarının uygulanmasını talep edecek.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), çeşitli kullanıcıların hesaplarının askıya alınması yönünde farklı mahkemelerden alınmış kararları dikkate almadığı gerekçesiyle, Twitter'a erişimi mart ayında engellemişti.

Anayasa Mahkemesi'nin, anayasada yer alan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle, nisan ayı başında söz konusu kararın iptal edilmesine yönelik karar aldı; ardından erişim engeli kaldırıldı.

BTK'da gerçekleşecek toplantıyla ilgili konuşan BTK Başkanı Tayfun Acarer, bugünkü yapacakları görüşmelerin şirketleşme ve vergi boyutundan çok mahkeme kararları ile ilgili olduğunu belirterek, "Vergi daha farklı bir olay; biz şimdi mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz. Bu bir sosyal sorun haline geldi, bir an önce çözülmesini istiyoruz" dedi.

Reuters'a bilgi veren konuya yakın üst düzey bir yetkili, Twitter'ın üst yöneticilerinden Colin Crowell'ın yer aldığı ilk toplantının olumlu bir havada geçtiğini belirterek, "Twitter yöneticileri ile karşılıklı olarak durumlarımız daha iyi anlaşıldı. İlk etapta Türkiye için kritik öneme sahip bazı konulara Twitter yönetimi çok daha pozitif yaklaşıyor ve bazı hesapların kapatılması konusunda somut adım atmaya daha yakınlar" dedi.

Aynı yetkili, "Bu toplantının en büyük faydası muhataplık sorunun ortadan kalkması oldu. Daha da ileri adımlar atılması mümkün" dedi.

Toplantı öncesi bilgi veren aynı yetkili, yapılacak toplantılarla Twitter ile var olan iletişim kopukluğunun ortadan kaldırılmasının amaçlandığını belirterek, "İlk toplantıda ağırlıklı olarak siyasi konular değerlendirilecek. Muhataplık konusunun çözülmesi, ne tür işbirliği yapılabileceği ele alınacak. Öncelikle Türkiye tarafından yapılacak olan sunuşun ardından Twitter'ın neler söyleyeceği de önemli" demişti.

Twitter'ın bugüne kadar Türkiye'nin taleplerine yakın zamana kadar olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap vermediğinin altını çizen aynı yetkili, ulusal güvenlik, özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların ihlali gibi konulardan taviz verilemeyeceğini, bu konularda ciddi ilerleme sağlanmasının şart olduğunu bildirdi.

Twitter'ın Türk yasalarına uygun bir temsilcilik açmasını istediklerinin altını çizen aynı yetkili, "Twitter herhangi bir vergi vermeden şu anki rakamlara göre yıllık 35 milyon dolar gelir elde ediyor ve bunun tamamı kâr. Şirketin burada açacağı temsilcilikle hem vergi ödemesi hem de Türkiye'nin haklı taleplerinin karşılanması konusundaki sorunun giderilmesi amaçlanıyor" dedi.