"Twitter'ın kapatılması kanuna aykırı"

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), "Twitter'a erişimin engellenmesi, yenilenen 5651 sayılı İnternet Kanunu'na aykırıdır" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TBV'nin Twitter'a erişim engeli konusunda yaptığı açıklamada, İnternet Kanunu'ndaki son değişikliğe göre sitelerin kapatılmayacağı ve URL temelli engellemeyle sadece "Hukuka aykırı içeriğin" engellenebileceği, bu tür bir engelleme yapılmadan Twitter'ın kapatılmasının 5651 sayılı kanuna da aykırı olduğu ifade edildi. 

TBV'nin açıklamasında şunlar kaydedildi: 

"Türkiye dışında faaliyet gösteren bir şirkete mahkeme kararlarının ne şekilde uygulanacağı, Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde açıkça belirtilmiştir. Bu sözleşmeleri yok sayarak Twitter'a erişimi yasaklamak, asırlar boyu ciddi bir devlet geleneğine sahip Türkiye gibi bir ülkeye yakıştırılamaz. Türkiye ekonomisini bilgi temeline oturtarak, ekonomik büyümeyi, sosyal kalkınmayı, refahı, üretimi, rekabetçiliğimizi artırmanın yegane yolu, sağlam bir hukuk devletiyle mümkün olur. 

Temel hak ve özgürlüklere saygılı, uluslararası uygulamalara ve evrensel hukuk ilkelerine uygun bir yasal altyapı geliştirmek zorundayız. Twitter'ı yasaklayarak bilgi toplumu olamayız. Hiçbir çağdaş demokratik hukuk devletinde mahkeme kararıyla veya idari bir kararla, sosyal medya veya internet erişimi engellenmiyor. Bu durum, Türkiye'yi uluslararası toplum nezdinde hak etmediği bir duruma düşürüyor; interneti, düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan anti-demokratik ülkelerle aynı sınıfa sokuyor. 

Dünyada hiç bir demokratik ülke Twitter'ı yasaklamazken, AB üyeliğine adaylık görüşmeleri yapan, Avrupa Konseyi kurucu üyelerinden Türkiye'nin yasaklaması, ülkemizi hak etmediği bir konuma taşıyor. Hukukun temel ilkeleri, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, Anayasamız, yasa koyucunun iradesi, yüksek mahkeme kararları, özetle hukukun tüm kaynakları ittifakla 'ölçülülük' ilkesine dayanır. Milyonlarca kişiyi mağdur edeceği düşünüldüğünde, Twitter'ı kapatmanın, hukukun evrensel ilkesi olan "ölçülülük" ilkesine aykırı olduğu kendiliğinden görülür."