TZOB: Et ithalatına gerek yok

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Ramazanın ilk yarısında et fiyatlarının değişmediğini ve et ithalatına gerek olmadığının ortaya çıktığını, ithal et lobilerinin heveslerinin kursaklarında kaldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazanın ilk yarısında et fiyatlarının değişmediğini belirterek, bunun et ithalatına gerek olmadığının göstergesi olduğunu ifade etti. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, ramazan ayının ilk yarısında market fiyatlarında 16 üründe fiyat değişimi görülmezken, 8 ürünün fiyatında azalma, 14 ürünün fiyatında artış; üretici fiyatlarında ise 15 üründe fiyat değişimi olmazken, 7 ürünün fiyatında azalma, 12 ürünün fiyatında artış olduğunu bildirdi.

Söz konusu dönemde kabak, patates, salatalık, nohut, yeşil mercimek, kuru kayısı, kuru incir, fındık, dana eti, kuzu eti, zeytinyağı, mısırözü yağı, ayçiçeği yağı, toz şeker, kırmızı mercimek, maydanoz fiyatlarında değişim yaşanmadığını belirten Bayraktar, en fazla fiyat düşüşünün yüzde 14,76 ile kuru üzümde, en fazla fiyat artışının ise yüzde 16,56 ile sivri biberde görüldüğünü kaydetti.

Bayraktar, üretici fiyatlarında ise yeşil fasulye, maydanoz, kuru soğan, limon, çilek, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, zeytinyağı, patates, kabak fiyatlarında değişim olmadığını, fiyatı en fazla düşen ürünün yüzde 27,50 ile havuç, fiyatı en fazla artan ürünün ise yüzde 14,71 ile kırmızı mercimek olduğunu belirtti.

Irak'taki olaylar nedeniyle ihracatta yaşanan sıkıntı ve yaz aylarında talepte görülen azalma ile yumurta fiyatlarının üreticide yüzde 23,42, markette yüzde 6,76 gerilediğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Ramazanın ilk yarısında et fiyatları değişmedi. Et ithalatına gerek olmadığı ortaya çıktı, ithal et lobilerinin hevesleri kursaklarında kaldı. Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflar, tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi konusunda gereken hassasiyeti göstermelidir. TZOB olarak fiyatları takibe devam edeceğiz. Bütün gayret ve uğraşımız, kutsal ramazan ayında artan talebi milletimizin aleyhine haksız kazanca dönüştürmeye engel olmaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir