Uçak biletlerine indirim geliyor!

THY Genel Müdürü Kotil, "Petrol fiyatlarının düşmesiyle havayolunun gideri yüzde 10 düşmüş olacak. Bizim bilet fiyatlarımız da düşecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, petrol fiyatlarının uçak biletlerini de etkileyeceğini belirterek “Petrol fiyatlarının düşmesiyle havayolunun gideri yüzde 10 düşmüş olacak. Tabii ki bizim bilet fiyatlarımız da düşecek” dedi. 

Dünyada düşen petrol fiyatlarının havayolu şirketlerinin giderlerini düşüreceği için bilet fiyatlarının da düşeceğini söyleyen Kotil, “10 yıllık THY Genel Müdürlük kariyerimde düşük petrol fiyatlarında yüksek petrol fiyatlarında biz gördük. 2008 yılını hatırlarsanız kriz öncesi petrol fiyatları tavan yapmıştı. Krizde de taban yapmıştı. Gazetede okudum. Özellikle Arap üreticiler 20 dolara kadar düşse bile biz üretimi kesmeyeceğiz diyorlar. Bu da petrol fiyatının düşmeye devam edeceği anlamına geliyor. Böyle bir karar var. Havayollarının en büyük girdisi petroldür. THY özelinde bu yüzde 38-40'a kadar gelmişti. Düşen petrol fiyatlarıyla bu rakam düşecek. Basit matematik yaparsak her havayolunun gideri yüzde 10 gibi düşmüş olacak petrol fiyatlarının düşüşüyle. Tabi ki bizim bilet fiyatlarımızda düşecektir” ifadesini kullandı.

"2015’de en büyükler kimse onların arasındayız"

THY’nin şu an geldiği noktayı ve 2015 beklentilerini anlatan Kotil, “2014 yılı çok iyi geçti. Büyüme planlandığı gibi geçti. Hatlarımızı açtık. İlk olarak THY dünyada ki büyük şirketlerin arasında yer aldı. Rekabeti kendisi hissetti ve hissettirdi. 2015’de en büyükler kimse onların arasındayız. Belki biliyorsunuz koltuk-kilometre diyoruz. Havayolunda biz yolcu sayısından ziyade koltuk kilometre referans alıyoruz. Çok kısa yolculuklarda yolcu çok oluyor; ama geliri gideri az oluyor." dedi. 

THY’nin büyüme temellerini 2003 yılında atıldığını söyleyen Kotil , “11 Eylül 2001 krizi vardı. Bu havacılığı komple dibe götüren bir kriz vardı. Oradan çıkışı yapan ilk kişi o dönemde ki genel müdürümüzdü. 59 uçak siparişi vermiştik. Sonra 62 oldu. 2004-2005 yılında teslimatlara başladılar. Genel Müdürlüğümün birinci yılında teslimatlara başladık. Tabi filomuzun üzerine 62 uçağı teslim alınca bize tek bir yol vardı. O da büyümekti. Büyümeye alıştık. 12 yıldır büyümeye devam ediyoruz. Bazen sık sık soruyorlar. Bu büyümenin bir yerde durması gerekiyor. Sürekli şirketler büyümezler. Hem büyüyüp, hem kar edip, hem de marka olarak dünyada ki yerini derinleştiriyor. Bu nasıl sürekli devam eder. Ben size söyleyeyim. THY, Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konumdan dolayı Türkiye ekonomisin ileriye dönük açılımlar yapacağından dolayı, Türk siyasetenin dünya üzerinde ki etkisinden dolayı onlarca yıl büyümeye devam edecek” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir