Uçak üretiminde TAİ atağı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

 

TAİ son yıllarda birbiri ardında gerçekleştirdiği başarılı projeler sonrasında Mayıs ayında halka açılarak borsaya girecek. TAİ Genel müdürü  Muharrem Dörtkaşlı'nın elde edecekleri halka açılma gelirleriyle yeni işbirliği ve satın almalara gidebileceklerini daha önce DÜNYA'ya açıklamış olması bu alanda yeni haberlere neden oluyor.

Başbakan Erdoğan, bir süre önce yerli otomobil markasını yaratmak için "Kahraman işadamı" aradığını söylemiş, önemli yankı uyandırmıştı. Bu kez öğrendiğimiz kadarıyla Mayıs ayında halka açılma girişiminde bulunacak olan TAİ'nin ATAK helikopteri ve Hürkuş eğitim uçağı ve ANKA başarısından sonra yurt dışında uluslar arası işbirliklerine girerek bir yerli savaş uçağı ve bir bölgesel yolcu uçağı projesini hayata geçirmesi Başbakan tarafından istenmiş.

Bu halka açılıp gelir elde edecek TAİ'nin bu gelir ile Genel Müdürünün bir süre önce açıkladığı gibi uluslar arası işbirlikleri ve satın almalara gidebileceği düşüncelerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Başbakan'ın isteğiyle İsveç SAAB firmasının havacılık bölümlünün bir kısmının satın alınması için görüşmeler yapıldığı iddiası gündeme gelirken, bir Rus firması ve bir başka ülke şirketiyle de görüşmeler yapıldığı öne sürüldü. TAİ yöneticileri arkadaşımız Mehmet Kaya'ya "Hali hazırda satın alma ve işbirliği alternatifleri üzerinde karar aşamasında bir projelerinin bulunmadığını" belirtiyorlar. Ancak, Genel müdür Muharrem Dörtkaşlı Kasım ayında gazetemize yaptığı açıklamada "Halka arz gelirlerinin bir kısmını şirket satın almada kullanabileceklerini" bunu yaparken uzun dönemli kontrata dayalı ve TAİ'nin yeteneklerini geliştirecek arayışlar içinde olduklarını söylemişti.

Bunun üzerine bir süre önce Türkiye'de İsveç-Güney Kore ve Türkiye ortaklığıyla uçak üretimi yapmak için görüşmeler yapıldığı haberi de gündeme gelmişti.

SAAB 1937 yılında İsveç Anonim şirketi olarak kurulmuş bir firma. 1947 yılında 15 uçak mühendisinin dizayn ettiği otomobil ile uçak yanında otomobil üretimine başlamış . 1968'de ticari araç üretimine de başlayan SAAB 1995'te ticari araç bölümünde Scania ile ortaklık kurarak Saab-Scania kamyonlarını üretmeye başlamış. Havcılık alanındaki üretimlerini de zaman içersinde hava trafik kontrol sistemleri, avcı ve savaş uçakları ile askeri radar sistemleriyle genişletmiş.
 

Son yıllarda karlılığını düşük gördüğü otomobil bölümünü Çine satarken, diğer alanlarda yeni ortaklıklara ve genişlemesini sürdürüyor. Dünkü İsveç gazetelerinde yer alan habere göre BAE'nin savunma sanayi firması Tawazun ile gelecek nesil radar üretmek için ortaklık kurduğu bildiriliyor. Ortaklıkta Saab'ın payının yüzde 49, Tawazun payının yüzde 51 olacağı belirtiliyor.
 

Bu konudaki bir başka söylenti haber de kulak rahatsızlığı nedeniyle ertelenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 11 Mart'ta gerçekleştireceği İsveç gezisi sırasında TAİ-SAAB ortaklığı işbirliği yönünde görüşmeler olup gelişmeler kaydedilebileceği. Hatta ön anlaşma imzalanabileceği belirtiliyor.

Bütün bunlar TAİ'nin elde ettiği önemli başarılı çalışmaların ardından halk açılma ile elde edeceği gelirle hem bölgesel yolcu uçağı hem savaş uçağı üretimi için uluslar arası işbirlikleri ve satın almalarla atak yapabileceğinin habercisi olarak görülmelidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar