Uçurtma enerjisi güçlü rüzgarı arkasına alıyor

Rüzgardan üretilen enerjide irtifa 200 metre ile sınırlı. Oysa, rüzgar yüksekte daha güçlü. Uçurtmadan üretilecek enerji bu güçlü rüzgardan faydalandırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uçurtma enerjisi yeni nesil yenilenebilir enerji sistemlerinden birisi. Oldukça radikal ve yenilikçi bir kavram olan uçurtma enerjisi, neredeyse sonsuz ve küresel olarak ulaşılabilir bir enerji kaynağına dayanıyor: Yüksek irtifa rüzgarları. Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre, 800 metre yüksekliğe bırakılan bir uçurtma 10 kw elektrik üretebiliyor. Uçurtma enerjisi sistemi, verimli malzeme kullanımı, optimal hava kullanımı, düşük üretim ve taşıma maliyetleri sayesinde, geleneksel rüzgar türbinlerine kıyasla, son derece ekonomik bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.

Bu yeni enerji kaynağını kullanmak için, radikal bir perspektif değişimi gerçekleştirildi: Ağır ve statik yapılar yerine, hafif ve dinamik makineler devreye girdi. Uçak sensörü temelli yüksek teknoloji kontrol sistemleri tarafından yönetilen büyük kanatlar, yüksek irtifa uçuşları gerçekleştirerek, güçlü rüzgarların enerjisini topluyorlar. Bugün rüzgardan elektrik üretmek için kullanılan irtifa 200 metre ile sınırlı. Oysa, rüzgar daha yüksek irtifalarda çok daha güçlü. Uçurtmadan enerji elde etme yöntemi de, bu güçlü rüzgardan faydalanma imkanı sağlıyor. Sistem kapsamında kullanılan uçurtmaların genişliği 14, 25 veya 50 metrekareye ulaşıyor. Enerji uçurtmalarının nasıl çalıştığını anlamak için aslında en doğru yol Yo-Yo konseptini tersinden düşünmek. Güç aşamasında, kanatlar, optimal itiş ve hızla rüzgarın üzerinden uçuyor. Toparlanma sürecinde ise, kanatlar mümkün olduğunca hızlı ve yumuşak bir şekilde başlangıç noktasına dönüyor. Zeminde bulunan merkez ise bu devir meydana getiren kuvvetten elektrik enerjisi üretiyor.

Google da uçurtmaya yatırım yapmış 
Uçurtma gücü ile enerji üretmeye yönelik ilk girişimler 1993 yılında Prof. Wubbo Ockels tarafından başlatılmış. Google da, Prof. Ockels’a destek vermek için 800 metre yükseğe çıkabilen uçurtmalara 10 milyon dolar civarında yatırım yapmış. Uçurtma enerjisi jeneratörleri, güçlü ve sürekli rüzgarların bulunduğu her yerde, rüzgar kulesi teknolojisinin ulaştığı 50-150 m’den çok daha yüksek irtifalarda çalışıyor. Bu da, üretilen yıllık enerjinin çok daha yüksek miktarlara ulaşmasını sağlıyor. Uçurtmalar çelik halatlar ve sistemin ortasında bulunan generatöre bağlı kollar sayesinde yarıçapı yaklaşık 800 metre olan bu sistemi hareket ettiriyorlar. Temel prensip kinetik enerji yardımıyla enerji üretmek.

Uçurtma enerjisi teknolojisi, günümüzdeki rüzgar teknolojisinden en az iki kat daha yüksek kapasiteye ulaşabiliyor. Böylece, aynı maliyetle bile, ekonomik kazanç en az iki katına çıkmış oluyor. Bir diğer avantaj ise, mevcut rüzgar teknolojisine elverişli olmayan yerlerde uçurtma enerjisi teknolojisinin kullanılabilmesi.