Ukrayna'da iç savaş tehlikesi var

Almanya Dış Politika Cemiyeti (DGAP) Berthold-Beitz Merkezi Direktörü Ewald Böhlke, Ukranya'daki mevcut durumun hızlı bir şekilde iç savaşa dönüşebileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Dış Politika Cemiyeti (DGAP) Berthold-Beitz Merkezi Direktörü Ewald Böhlke, Ukranya'daki mevcut durumun hızlı bir şekilde iç savaşa dönüşebileceğini söyledi.

Böhlke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki gelişmelerin sonucunda Avrupa’da yeni bir savaş çıkabileceğini ifade etti. Elwald Böhlke, ''Ukrayna'daki durum çok tehlikeli. Bu durum  gerginliğı tırmandıracak tüm olanakları içeriyor. Bu durumun hızlı bir şekilde iç savaşa geçebileceğinden dolayı çok dikkatli olmamız lazım'' ifadesini kullandı.

Ukrayna’nın doğusundaki güçlerin Rusya tarafından yönlendirildiği iddialarıyla ilgili olarak Böhlke, Kırım'da yaşananlardan dolayı  kamuoyunda böyle bir varsayımın olduğunu kaydetti.

Böhlke, Ukrayna'nın doğundaki gelişmeleri bir bilim adamı olarak çeşitli kaynaklarla değerlendirdiğini, bu bağlamda sosyal paylaşım sitesi Youtube'daki görüntülere ve burada kullanılan dile bakıldığında, görüntülerde kullanılan dilin Rusya'daki belli bölgeleri işaret ettiğini belirtti.

Ukrayna'nın doğusundaki silahları grupların Rusya tarafından desteklendiği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Böhlke, bunu şimdiye kadar kimsenin somutlaştıramadığını kaydetti.

Bölgede bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemci misyonunun bölgeden bağımsız bilgileri aktarma görevi bulunduğuna işaret eden Böhlke, ''AGİT'in Fact Finding Mission görevi kapsamındaki işlevi çok önemli'' ifadesini kullandı.

Bölgede etkin bir AGİT misyonunun olmasını ümit ettiğini belirten Böhlke, bunun bilgilerin toplanmasından sonra gerginliğin düşürülmesi için önemli bir araç olabileceğini kaydetti.

Böhlke, Cenevre'de yarın ABD, Rusya ve Ukrayna Dışişleri bakanları ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’un bir araya geleceği toplantıyla ilgili soru üzerine öncelikle bu toplantının gerçekleşmesini ümit ettiğini belirtti.

Ukrayna'nın doğusuna Kiev hükümeti tarafından operasyon başlatıldığına işaret eden Böhlke, ''Bu durumda Rus tarafı Cenevre'deki görüşmelerin mantıklı olmadığını düşünebilir'' dedi.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna müdahalesi durumunda AB'nin 3. seviye yaptırımları uygulamaya koyacağına işaret eden Böhlke, ''Bölgede istikrarsızlık başlarsa bu Ukrayna’nın dağılma süreci anlamına gelir" ifadesini kullandı.

''Rusya ile Batı arasındaki ihtilafın en büyük kazananı Çin oldu'' diyen Böhlke, yaptırım politikası konusunda bu şekilde devam edilmesi durumunda Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki setlerin daha fazla büyüyeceğini kaydetti.

Böhlke, bundan dolayı Rusya'nın daha fazla Çine ve  Ortadoğu'ya yöneleceğini savundu. Ukrayna’daki sorunun nasıl sonuçlanacağının tamamen açık olduğuna dikkati çeken Böhlke, bu konuda bir diplomatik çözümün bulunmasını ümit ettiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir