Ukrayna krizleri Almanya'nın Rusya'ya ihracatını düşürdü

Almanya'nın Rusya'ya ihracatı yılın ilk 5 ayında yüzde 15 azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Batılı ülkeler ile Rusya arasında artan gerginliğin olumsuz etkileri, Rusya'nın en büyük ticari ortağı olan Almanya ekonomisinde görülmeye başlandı. Almanya'nın Rusya'ya ihracatı yılın ilk 5 ayında yüzde 15 geriledi.  

AB ülkeleri ve ABD, Ukrayna krizlerindeki tutumu sebebiyle Rusya'ya yönelik enerji, finans ve silah alanında daha sert yaptırım uygulamaya karar vermişlerdi. Rusya'nın da misilleme olarak bu ülkelerden gıda ithalatını yasaklamasının adından Avrupa ve Rusya ekonomilerinin söz konusu yaptırımlardan karşılıklı olarak etkileneceği tartışılmaya başlandı.  

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) yayınladığı bir rapordan derlenilen bilgilere göre, Almanya'nın Rusya ile olan ticareti söz konusu ticari yaptırımlar daha yürürlüğe girmeden belirgin olarak azaldı. 2013 yılı mayıs ayından bu yana, Almanya'nın Rusya'ya ihracatında sürekli düşüş gözlendi. 

Bu yılın ilk 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla Almanya'nın Rusya'ya gerçekleştirdiği ihracat yüzde 15 azalarak yaklaşık 12,9 milyar avroya geriledi.  

Almanya'nın Rusya'ya en çok ihraç ettiği ürünler yüzde 22 ile makine ve ekipmanlarından oluşuyor. Ardından Almanya'nın bu ülkeye başlıca ihraç ürünleri arasında motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römorklar yüzde 20 ve kimyasal ürünler de yüzde 10 paya sahip oldu. Bu ürün grupları içerisinde, ihracatında en çok azalma ise yüzde 22 ile motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römorklar gibi ürünlerde görüldü.  

İhracatın aksine Rusya'dan ithalat arttı 

İhracatın aksine, Almanya'nın Rusya'dan ithalatı ise ilk 5 aylık bölümde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 atış gösterdi. Almanya'nın Rusya'dan başlıca ithal ettiği ürünler ise madeni yağ ve doğal gaz oldu.  

Öte yandan, Almanya geçen yıl Avrupa ülkeleri içerisinde Rusya'ya en çok taze meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren ilk 3 ülkeden biri oldu. İlk sırada 927 milyon avro ile Litvanya yer alırken, bunu 841 milyon avroluk ihracatla Polonya ve 595 milyonluk ihracatla da Almanya izledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir