Ülker: Şok bünyesinde satın alma yapabiliriz

Ciro bazında bu yıl yüzde 15 büyüme öngören Yıldız Holding, Gözde Girişim bünyesindeki Şok Market'te satın almalara gidebilir. Ali Ülker, 3. havaalanı ihalesiyle ilgilenmediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, iştirakleri Gözde Girişim'in katıldığı köprü ve otoyol ihalesinin iptal edilmesinin ardından büyük montanlı başka projelerin gündemlerine gelebileceğini; ancak 3. havaalanı ile hisse satışı gündemde olan Carrefoursa ve Migros ile ilgilenmediklerini söyledi.

Ciro bazında bu yıl yüzde 15 büyüme öngören holding, Gözde Girişim bünyesindeki Şok Market'te ise satın almalara gidebilir.

Yıldız Holding'in 2012 yılı değerlendirmesi ve gelecek hedefleriyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Ülker, "Köprü ve otoyollar 6 milyar dolar civarı bir kaynak gerektiriyordu. Bu kadar sıcak para elimizde yoktu. Köprü finansman sağlayacaktık... Büyük bir projeydi, ancak iptal edilmesi sonrasında, yüksek montanlı bir fırsat çıkarsa değerlendiririz" dedi.

Ülker bir soru üzerine, üçüncü havaalanı ihalesiyle ilgilenmediklerini söyledi.

Ülker, yeni yatırım alanı olarak elektrik üretim özelleştirmeleriyle ilgilenip ilgilenmedikleri sorusu üzerine ise, "Gözde Girişim'in enerji lisansı bulunuyor. Ancak enerji yatırım maliyeti yüksek, geri dönüşü düşük bir alan. Şuanda böyle bir düşüncemiz bulunmuyor" diye konuştu.

Yıldız Holding, gıda dışı faaliyetlerini yüzde 20.96 hissedar konumunda bulunduğu Gözde Girişim üzerinden yürütüyor.

Şok Market agresif büyüyecek, satın alma olabilir

Gözde Girişim bünyesindeki Şok Market'te ise bu yıl agresif büyüme planları bulunduğunu söyleyen Ülker, "2013'te 400'ün üzerinde, 500'e yakın yeni mağaza olacak. Organik olduğu kadar satın almalarla da büyüyeceğiz. Yeni mağazaları özellikle rekabetin az olduğu, yerel marketlerin az bulunduğu yerlere açmayı planlıyoruz" dedi.

Ülker, olası satın almaların küçük yerel zincirler ya da mağaza özelinde nokta alımlar olacağını belirterek, Carrefoursa ve Migros'ta hisse alımı ile ilgilenmediklerini söyledi.

Ülker, bir soru üzerine ise, finansın uzun vadede içinde yer alacakları bir alan olmadığını ve Türkiye Finans Katılım Bankası'ndan çıkabileceklerini söyledi.

Gözde Girişim'in Türkiye Finans'ta yüzde 13.69 hissesi bulunuyor.

Ülker, "Gözde Girişim oradaki yatırımından memnun... Ancak finans bizim temel alınımız değil ve yatırım perspektifimizde bulunmuyor. Daha önce de burada hisse satıp, Godiva'yı almıştık. Türkiye Finans'tan tamamen çıkmamız olabilecek bir husus" diye konuştu.

Ülker, bölge ülkelerde yeni satın almaların da Yıldız Holding'in ajandasında olacağını belirterek, olası satın almaların gıda sektörü ağırlıklı olacağını söyledi.

Yıldız Holding 2013'te %15 ciro artışı hedefliyor

Yıldız Holding'in 2012 yılında 12.4 milyar lira konsolide brüt ciro, 587milyon lira da faaliyet karı elde ettiğini söyleyen Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Cem Karakaş ise, "Yeniden yapılanma ve maliyet düşürme çalışmalarının ardından faaliyet karımız 2012'de yüzde 64 arttı. 2013 yılında hem ciro, hem de faaliyet karında çift haneli artış bekliyoruz. 2013 için ciro artışı hedefimiz yüzde 15" diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgiye göre, holdingin yurtdışı gelirleri ise 2012'deyüzde 19 artışla 2.8 milyar lira olarak gerçekleşti. Söz konusu ciro rakamlarına Gözde Girişim bünyesindeki iştirakler ise dahil değil.

Karakaş, büyüme planları doğrultusunda tahvil ihracına yönelik bir planları bulunup bulunmadığı sorusu üzerine, "Yıldız Holding'de bu yıl için tahvil ihracı planımız yok. Ama münferit olarak şirketlerde olabilir" diye konuştu.

Ali Ülker ise, halka arzla ilgili soru üzerine, Yıldız Holding iştiraklerinde halka arzların devam edeceğini, ancak bu sene bir halka arzın söz konusu olmayacağını söyledi.

Yıldız Holding bünyesindeki halka açık şirketler arasında Ülker Bisküvi, Bizim Toptan, Gözde Girişim, Kerevitaş, Fon Finansal Kiralama, Saf GYO ve Makina Takım bulunuyor.

Holding yöneticileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda Ak Gıda, Besler ve Polinas'ta halka arz planlandığını söylemişti.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Yıldız Holding 2013'te 5,000 yeni istihdam hedeflerken; istihdam artışı temel olarak, açılacak yeni Şok mağazaları üzerinden sağlanacak.