Unilever, İstanbul'u Konya'ya taşıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

"Unilever Gebze fabrikasını 2017'den itibaren Konya'ya taşımış olacak. Sadece fabrikayı değil, tedarikçilerinin de içinde bulunduğu tüm ekosistemi Konya'ya taşıyan Unilever, şehre, geçen sene açtığı dondurma fabrikası dahil, toplamda 350 milyon euroluk bir yatırım gerçekleştirmiş olacak. 

Unilever, Türkiye'nin gelişim ve ekonomisi ile paralel yürüyen global bir marka. 
Türkiye'deki ilk fabrika yatırımını 1952 yılında yapan Unilever'in Türkiye'deki varlığı 100 yılı aşıyor. Şirket bugün 30 markası ile Türkiye'de her ay 51 milyon tüketiciye ulaşıyor.
Unilever 2014 yılında globalde yüzde 2.9 oranında büyüme gösterdi. Markanın Türkiye'deki büyümesi ise yüzde 12 civarında. 
Unilever Türkiye CEO’su olan Mehmet Altınok, "Türkiye'de sektör yüzde 6 büyürken, biz yüzde 12 civarında büyüme kaydettik. Sektörden iki kat fazla büyüdük. 2014 zor, ama çok iyi bir yıl oldu" diyor.
Bu büyümede önemli rol üstlenen unsurlardan birisi, Unilever'in krize rağmen ciddi yatırımlar yapmaya devam etmiş olması. Reklam ve pazarlamaya da önem veren şirket, 2014'te medyayı en fazla kullanan grup olmuş. 
Bir diğer unsur ise şirketin tasarrufa öncelik vermesi. Bu kapsamda Unilever tarafından benimsenen Sürdürülebilir Yaşam Planı önemli bir rol üstleniyor. Nitekim tedarik zincirinde sıfır katı atık politikası sayesinde 2010 yılından bu yana 13.2 milyon TL tasarruf sağlanmış. Bugün Unilever her yeni ürününün çevresel ve sosyal ayak izini ölçüyor. 
Altınok, ekonomik belirsizlikler yüzünden uzun vadeli plan yapamasalar da, 2015 için de çift haneli büyüme beklediklerini söylüyor.
Unilever'in gündemindeki önemli gelişmeleri Mehmet Altınok'tan dinleyelim:
Türkiye, globale oranla dört kat daha fazla büyüdü
 "Sadece gelişmiş ekonomiler değil, büyümenin motoru olan gelişmekte olan pazarlarda da yavaşlama var. Brezilya büyümüyor. Güney Afrika küçülmeye başladı. Çin yüzde 7 büyümeyi ancak yakaladı. Unilever globalde yüzde 2.9 oranında büyüdü. Türkiye'de ise ev bakımı ve kişisel bakım ürünleri pazarı yüzde 6 oranında büyürken, biz yüzde 12 civarında büyüme kaydettik. 2015'te yine iki haneli büyüme bekliyoruz.  Eskiden 10 yıllık planlar yapardık, fakat yaşanan ekonomik belirsizlikler yüzünden planlama kabiliyeti kayboldu. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada kısa vadeli planlar yapıyoruz."
Konya fabrikası, Unilever’in en büyük 5 fabrikasından biri olacak
"Gebze fabrikamızı 2017'den itibaren Konya'ya taşımış olacağız. Sadece fabrikayı değil, tedarikçilerimizin de içinde bulunduğu tüm ekosistemi Konya'ya taşıyoruz. Böylece Konya'ya, geçen sene açtığımız dondurma fabrikası da dahil, toplamda 350 milyon euroluk bir yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Bu sayede önümüzdeki dönemde hem maliyetlerimiz düşecek, hem de İstanbul'un ağırlığını azaltmış olacağız. Konya fabrikası Unilever’in dünyadaki en büyük 5 fabrikasından biri olacak." 
Yurtdışına yetenek ihraç eden ilk beş ülkeden biriyiz 
"Üniversite öğrencileri bizim için çok önemli. Onlara yol gösteriyoruz, rekabeti anlatıyoruz. Üniversiteler arasında yapılan bir araştırmaya göre, Unilever, gençlerin en fazla çalışmak istedikleri işveren markası konumunda. Yurtdışına yetenek gönderme açısından, en iyi öğrencilerin Unilever'de çalışması çok önemli. Bugün yurtdışında 100 çalışanımız var. Unilever genelinde, Türkiye yurtdışına yetenek ihraç eden ilk beş ülkeden biri." 
Kadın çalışan oranı yüzde 48
"Unilever'de kadın çalışan oranı yüzde 48. Yeni işe alınanların ise yüzde 68'ini kadınlar oluşturuyor. Orta ve üst düzey yönetimde kadın oranı yüzde 55. Unilever globalde kadın çalışan oranı yüzde 43. Dolayısıyla biz Türkiye olarak, ortalamanın üzerindeyiz." 

100 yıllık "Unilever Türkiye Tarihi"

Unilever'in Türkiye'deki 100 yılı, ülkenin de siyasi ve ekonomik tarihine ışık tutan bir yaklaşımla “Unilever Türkiye Tarihi” adlı kitapta toplanmış. Kitabın yazarı Unilever'de 30 yıllık bir deneyime sahip olan Gazanfer İbar. Kitap hem bir markanın 100 yıl boyunca savaşlara, krizlere rağmen nasıl güçlü bir şekilde ayakta kaldığını; hem de Türkiye ekonomisi ve yabancı sermaye ilişkisini yakından görmek açısından değerli. Gazanfer İbar'ın kitaptan verdiği birkaç detaya dikkat çekmek gerekirse: 

. 1950'de yüzde 80 Unilever, yüzde 20 Türkiye İş Bankası ortaklığı ile Unilever-İş Türk Limited Şirketi kuruluyor. İş Bankası'nın hissedarlığı 1996 yılına kadar sürüyor. 
. 1952'de Anadolu'da pazar araştırması yapmaları için 40-50 kadın işe alınıyor. Bu yaklaşım o yıllardaki kadın istihdamı açısından önem taşıyor. 
. 1989 yılında Unilever Türkiye'nin baş mühendisi Reyhan Perin, Unilever Başkanı olarak Çin'e atanıyor. 
. Unilever 1970'li yıllarda Türkiye'de ciddi zarar ediyor; fakat şirket, Türkiye'yi ömür boyu kalmak için geldiği bir ülke olarak değerlendirdiğinden, pazarı terketmiyor. 80'li yıllarda ise cirosununu 20-30'a katlıyor. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar