Üniversite kontenjanların önceliği üretim değil hizmetler

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI ismetozkul@gmail.com

Yüksek öğrenim kontenjanlarının bilim ve meslek alanlarına göre dağılımı ve değişim trendleri, akademi ve devlet yöneticilerinin geleceğe nasıl baktıklarını, nasıl bir ekonomi ve toplum arzuladıklarını da gösterir. Üniversitelerin lisans programlarının kontenjanlarındaki değişimleri bu gözle incelediğinmizde ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor: 

ÜRETİM YERİNE HİZMETLER: Genel olarak üretime yönelik eleman yetiştiren lisans bölümlerinde kontenjanlar daralırken, alt düzey hizmet mesleklerinde artış var. Mühendislik kontenjanlarda yüzde 6.95, teknik eleman yetiştiren kontenjanlarde yüzde 4.86 düşüş var. Ziraat alanında teknik eleman yetiştiren bölümlerin kontenjanlarındaki düşüş ise 7.27’yi buluyor. Buna karşın hizmet elemanı yetiştiren bölümlerin kontenjanı yüzde 14.04, sosyal hizmet elemanı yetiştiren bölümlerin kontenjanı yüzde 16.54 arttı. 

ÜST DÜZEY YERİNE ALT DÜZEY: Hizmet söktörlerinde meslek eğitimi almış alt düzey eleman yetiştiren bölümlerin kontenjanı artarken, üst düzey yöneticilerin yetişebileceği alanlarda kontenjanlar azalıyor. Ekonomist, işletmeci ve idareci yetiştiren bölümlerin toplam kontenjanında yüzde 4.85’lik bir daralma var. 

ÖĞRETMEN YERİNE İLAHİYATÇI: Öğretmen kontenjanlarında yüzde 5.17’lik bir daralma olurken, ilahiyatçı yetiştiren bölümlerin kontenjanlarında yüzde 43.36’lık bir artış var. Meslek alanları itibarıyla baktığımızda hiçbir alanda yüzde 17’nin üzerinde bir artış olmadığı dikkate alınırsa, ilahiyattaki artışı patlama olarak değerlendirmek yanlış olmaz. Bu alandaki dikkat çekici bir gelişme de ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümlerine hiç öğrenci alınmaması. Daha önce eğitim fakülteleri çatısında yer alan ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümleri kapatılarak aynı bölümler ilahiyat fakültelerinin çatısı altında açılmıştı. Şimdi de bu bölümlerin tamamen kapatılması, okullarda din bilgisi dersleri kaldırılmadığına göre, öğretmen olmayan ilahiyatçılara öğretmenlik yolunun açılması şeklinde bir planın işareti olabilir. 

TEMEL BİLİMLERDE GERİLEME: Bilim adamı yetiştirmeye yönelik hem fen bilimleri, hem de sosyal bilimler kontenjanlarında da ciddi düşüşler var. Tarih, coğrafya, sosyoloji, psikoloji, felsefe gibi bölümleri kapsayan sosyal bilimlerde kontenjanlar yüzde 11.81 düştü. Matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi alanları kapsayan fen bilimlerindeki kontenjan düşüşü ise yüzde 29.69’u buluyor.

ismet-011.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar