Ünlü çellist kulağımızın pasını silecek

Grammy'yi 17 kez kazanan Çin asıllı çellist Yo-Yo Ma ve topluluğu Silk Road Ensemble, 3 Eylül'de İzmir’de, 4 Eylül'de İstanbu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyanın en prestijli müzik ödülü Grammy’i 17 kez kazanan çellist Yo- Yo Ma, bu hafta konuğumuz oluyor. Fransa’da doğup Amerika’da büyüyen Çin asıllı çellist, adını tarihi İpek Yolu’ndan alan, Asya ile Avrupa’nın etnik kültürlerini müziğine taşıyan orkestrası Silk Road Ensemble’la birlikte 3 Eylül'de İzmir’de, 4 Eylül'de ise İstanbul’da bir konser veriyor. Sanatçı ve orkestrası, 3 Eylül'de 28. Uluslararası İzmir Festivali’nin kapanış gecesinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, 4 Eylül'deyse Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde (PSM) sanatseverlerle buluşuyor. Yo-Yo Ma’nın İzmir konseri 21.30’da, İstanbul konseriyse 21.00’de başlıyor. 

5 yaşında çello çalmaya başlayan, 7 yaşında Dwight D. Eisenhower ve John F. Kennedy için performans sergileyen; 8 yaşında eşlik ettiği bir konserle Amerikan televizyon ekranlarında ün kazanan ve 15 yaşında profesyonel çocuk yetiştiren bir okuldan mezun olarak Harvard Radcliff e Orchestra’da solist olarak görev alan Yo-Yo Ma ve 1998 yılında kurduğu Silk Road Ensemble’ın İstanbul konserinde bir de konukları var. Konserde besteci ve kemençe virtüözü Kayhan Kalhor’un yeni eseri “Layers of Loneliness”in dünya prömiyerini gerçekleştirecek olan ekibe Aynur da eşlik ediyor. 

Zorlu Center PSM’de bir dünya prömiyerine imza atacak olan Yo-Yo Ma, bugüne dek yaptığı 75 albümle 17 Grammy ödülünün yanı sıra 1978’de Avery Fisher, 1999’da Glenn Gould, 2001’de National Medal of the Arts, 2006’da Dan David ve Sonning’in de aralarında olduğu müzik dünyasının önemli ödüllerini kazanmış bir çellist. Sanatçı, Venedik 1733 Montagnana ve 1712 Davidoff Stradivarius yapımı çellolarla müzik yapıyor. 2006 yılında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından “Barış Elçisi” ilan edilen ve 2010 yılında Amerika’nın en prestijli ödülü olan “Presidential Medal of Freedom” ı Barack Obama’dan alan Yo-Yo Ma’nın 1998 yılında kurduğu orkestrası Silk Road Ensemble, farklı kültür ve gelenekleri müziğiyle harmanlayarak izleyiciye sunuyor. İpek Yolu tarih, kültür ve geleneklerinin tüm dünyada anlaşılabilmesi amacıyla kurulan orkestra, Asya ve Avrupa’da yaşayan din, kültür ve ırkların tarihi zenginliğini, bölgenin geleneksel müziğiyle sahneye taşıyor. 

Yo-Yo Ma ve Silk Road Ensemble’ın İzmir konserinin biletleri; Biletix’in yanı sıra İzmir’de İKSEV Ana Gişe Fuar Lozan, Carrafour D&R Karşıyaka, Pan Kitabevi Karşıyaka, Çankaya Migros ve Palme Kitabevi Bornova’da, Manisa’da Manisaspor Store’da, Çeşme’de Altınkapı Restaurant’ta, Selçuk’taysa Selçuk İddiaa’da satılıyor. Zorlu Center PSM’deki konserin biletlerini ise www.zorlucenterpsm. com'dan edinmek mümkün.

Zorlu Center PSM sezonu erken açıyor 

İstanbullular ile geçen sezon buluşan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, 1 Eylül'de Drama Sahnesi'nde ağırladığı Yunan-Türk Gençlik Orkestrası'nın ardından, yarın müzikseverlerle buluşturacağı Yo-Yo Ma ile sezonu açıyor. Sezonu diğer sanat kurumlarına nazaran 1 ay önce başlatan PSM'de bu ay 2 etkinlik daha var. Sanatseverler, Zorlu Center PSM'de 21 Eylül akşamı dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say›ı, 23 Eylül'de ise Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası'nı dinleyebiliyor. 21 Eylül'de sanat merkezinde bir resital verecek olan Fazıl Say, sezon içinde mekânda tarihi daha sonra belirlenecek bir konser de gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Performans Sanatları Merkezi'nde 23 Eylül akşamı Cem Mansur yönetiminde sahne alacak olan Türkiye Gençlik Senfoni Orkestrası ise Wagner, Savaş, Strauss ve Musorgski'den eserler seslendiriyor.