Üreten başarılı yereller uluslararası devlere karşı...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

The Boston Consulting Group’un (BCG) yaptığı araştırma gelişmekte olan piyasalardaki “hızlı balıkların”, ev sahibi olmanın avantajlarını doğru kullanarak, uygun iş planlarıyla küresel devleri “büyük balıkları” geride bıraktıkları sonucunu ortaya koyuyor. 

BCG’nin araştırmasında Türkiye, Çin, Endonezya, Rusya gibi gelişmekte olan pazarlarda incelediği şirketlerden 50’sinin, yerel pazarlarında küresel şirketler karşısında başarılarını saptamış. Araştırma sonuçlarına göre bu pazarlarda tüketici ürünleri ve perakende, finansal hizmetler ve üretim sektörleri başta olmak üzere enerji, sağlık, turizm ve medya sektöründe yer alan firmalar gelişmeleriyle öne çıkmış. 
Araştırmada üç Türk şirketi Abdi İbrahim, BİM ve LC Waikiki firmaları elde ettikleri başarılarıyla yer alıyorlar. Abdi İbrahim’in başarısının Ar-Ge yatırımları, yeniliğe verdiği önem ve teknolojik adımlarından kaynaklandığı belirtiliyor. BİM’in başarısının ise yaygın ve hızlı bir satış ağını geliştirip, hizmet sunumunu yükseltmesinin etkili olduğunun altı çiziliyor. Ayrıca, BİM’in 1995’te 21 mağaza ile yola çıkılmışken, 20 yıl sonra bugün, 4 bin mağazaya ulaşmış olmasıyla, pazarda küresel rakiplerinin arasından sıyrılarak ülkenin en büyük gıda perakendecisi olduğu bilgisine de yer veriliyor. Araştırmada yer verilen üçüncü Türk Şirketi LC Waikiki’nin ise pazarı iyi okuyarak, müşteriye uygun çözümleriyle listede yer aldığı açıklanıyor. Küresel önemli markaların yer aldığı Türkiye’deki giyim sektöründe LC Waikiki’nin müşterilerine ucuz fiyatlı beğenilen ürünler sunmasının ve aile markası olmasının etkili olduğu belirtiliyor. 

BCG araştırması yerel firmaların küresel rakipleri karşısında üstünlük sağlamalarında önemli 6 başarı faktörü olduğu belirtilerek, bunlar şöyle sıralanıyor: 
• Bölgesel koşulları anlamak ve müşteriye uygun koşullu imkanlar sunmak. 
• Dijital kanalları internet imkanlarını etkin kullanmak. • Yaygın hizmet ağı ile hızlı hizmet ağına sahip olmak. 
• Değişen koşullara ve oluşan belirsizliklere esnek ve hızlı modeller üreterek uyum sağlamak. 
• Pazara hakim, işe uygun, yetkin kadrolar ile çalışmak. • Uygun teknoloji, operasyonel mükemmellik, olumlu pazarlama teknikleri ile küresel rakiplerden farklılaşarak pazarda bir adım öne geçmek. 

Araştırma ilki 2008’de yayınlanan araştırmanın devamı niteliğinde ve 2009-2013'ü kapsıyor. Bu dört yıllık dönemde ortalama yüzde 19 büyüyen şirketleri kapsıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar