Üretici tüketici fiyatları arasındaki makas açılıyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Tarım ve gıdada üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makas kapanmadı" açıklamasını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üreticideki fiyat artışının, enflasyonun altında kaldığını, tarım ve gıdada üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın kapanmadığını belirterek, "Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark 6,06 puanı buldu" ifadesini kullandı. 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 2014 yılında gıda ve alkolsüz içeceklerde tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 12,73'ü bulurken, tarımda üretici fiyatlarındaki artışın yüzde 6,67'de kaldığını belirtti. Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Tarımda üreticideki fiyat artışı, enflasyonun altında kaldı. Tarım ve gıdada üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makas kapanmadı. Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark 6,06 puanı buldu. Çiftçimiz yine enflasyon mağduru oldu. Ürününün değeri tüketici fiyatları kadar artmadı. Reel olarak üreticide ürün fiyatları geriledi." 

Enflasyon konusunda üreticileri sorumlu tutanları eleştiren Bayraktar, "Enflasyon, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 5,78, ormancılık ürünlerinde yüzde 21,03, balıkçılık ürünlerinde yüzde 32,44 oldu. Ormancılık ve balıkçılığı dışarda tutarsak, tarım ve avcılıkta enflasyon yüzde 5,8'in bile altına düşüyor" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir