Üretim göstergeleri dışındakiler iyimserlik veriyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Piyasada iyimserlik öne çıkıyor. İyimserlik daha çok dolar fiyatının artmamasından ve TCMB’daki başkan değişimi ile değişimden sonra faiz indiriminin başlamasından kaynaklanıyor.

Üretim konusunda ise henüz olumlu göstergelere sahip değiliz.

TCMB Başkanı değişince, TCMB de imaj tazeledi. 

Piyasadaki yeni imajına göre, TCMB faizi indirdi. İndirmeye devam edecek. Türkiye’nin 2 yıllık reel faizi dünya ortalamasında. TCMB’nin ortalama fonlama faizi düşüyor. Enflasyon hedefi yüzde 7.5 diye ilan edildi ama, daha da aşağıya çekilecek. Döviz sorunu yok. Dolar ucuzluyor”.

Üretim konusundaki en yeni gösterge kapasite kullanım oranlarıyla ilgili  gösterge. Kapasite kullanımı Nisan’da arttı.

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı ocak ayında yüzde 74.9 idi. Şubatta 73.5, martta 74.3 oldu. Nisanda 75.3’e yükseldi. 2015 Nisan ayında 74.1 olarak gerçekleşti.

Küçük miktarda da olsa kapasite kullanım oranındaki artış imalat sanayinde canlılık işaretidir.

Gıdada kapasite kullanım oranı ortalamanın altında, tekstil ve giyimde ortalamanın  üzerinde.

Sanayi üretim ile ilgili göstergeler  gecikmeli yayınlanıyor. En son ocak-şubat aylarındaki sanayi üretim hakkında bilgi sahibiyiz.

2016 yılı sanayi üretim endeksleri ocak ayında 110.6, şubat ayında 120.0 olarak belirlendi. İlk 2 ayda sanayi üretimi 2015 yılı aylık ortalaması olan 124.5’in altında kaldı..

2015 yılının ilk 2 ayında sanayi üretim endeksleri çok gerilemişti. Özellikle şubat ayında 110.6’ya düşmüştü. Bu yıl şubat ayında endeks (2015 ortalamasının altında kalmasına rağmen) 120.0 olarak belirlenince, “şubat ayında sanayi üretiminde yıllık yüzde 8.4 artış” olduğu şeklinde yanıltıcı bir tablo ortaya çıktı. (Buna baz etkisi nedeniyle yanılma deniliyor.)

Geçen hafta Türkiye İstatistik Kurumu güven endekslerini yayınladı. Nisan ayında üreticilerin reel kesimim ve perakende ticaretle uğraşanların güvenlerinin yüksek olduğu görülüyor.

Buna karşılık tüketici güveninde henüz bir iyileşme yok. Hizmet sektöründe ve inşaat kesiminde de güven düşüklüğü var.

Bugün Nisan ayı ihracat rakamları yayınlanacak. Bekleyişimiz ihracatta artışın hızlanması. Mart ayında ihracatta yüzde 2.3 artış gerçekleşmişti ama yılın ilk 3 ayında ihracat gelirlerimiz geçen yılın yüzde 6.2 altında idi.

Enerji fiyatlarındaki gerilemenin rüzgarında ithalat faturamız 3 ayda yüzde 10.6 ucuzladı. Ne var ki ilk 3 ayda sanayinin ara malı ham madde ithalatında da önemli gerileme var. Bu sanayide üretimdeki yavaşlamayı işaret ediyor.

Bekleyişimiz sanayi üretimde ciddi bir artışın başlamasıdır.

Sadece finansal göstergelerdeki iyileşmeye bakarak ekonominin iyiliğinden söz edilemez.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018