Van, 1 milyon fidanla yeşillendirilecek

Bakan Eroğlu'nun Van ziyareti sırasında önümüzdeki yıl kentte bir milyon fidan dikilmesi talimatı üzerine Orman İşletme Müdürlüğü hazırlıklara başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAN - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Van ziyareti sırasında önümüzdeki yıl kentte bir milyon fidanın dikilmesi talimatı üzerine Orman İşletme Müdürlüğü hazırlıklara başladı. 

Türkiye'de mera varlığı açısından en zengin illerden biri olan ancak ormanlık alan konusunda aynı zenginliği bulunmayan Van'da, yeşil alanların arttırılarak erozyonun önlenmesi amacıyla ağaç dikme seferberliği başlatıldı. 

Erciş ilçesinde yapımı tamamlanan Morgedik Barajı'nda su tutma törenine katılmak için kente gelen Bakan Eroğlu'nun, 2015 yılında 1 milyon fidanın toprakla buluşturulması talimatı üzerine harekete geçen Van Orman İşletme Müdürlüğü, ormanlık alanlardaki meşe ağaçlarından topladığı 1 milyon meşe tohumunu dağlık alanlardaki boşluklara ekmeye başladı. 

Van Orman İşletme Müdürü Rıdvan Emin Sakallıoğlu, Eroğlu'nun açıklamasının ardından bölge müdürlüğüyle durum değerlendirmesi yaptıklarını ve yürütülecek çalışmaları belirlediklerini söyledi. 

Proje kapsamında ilk etapta kentteki doğal meşe ormanlarından topladıkları meşe tohumlarını Çatak bölgesindeki orman boşluklarına ve Van civarındaki sahalara ekeceklerini belirten Sakallıoğlu, şöyle devam etti: 

"Bizim Gürpınar ilçesindeki Kiğzı bölgesinde 150 hektar, Erciş Gedikbulak köyü yakınlarında da 100 hektar bozuk mera alanlarımız var. Bununla ilgili meradan tahsis talebimiz var. Valimizin de takibiyle tarım müdürlüğünde bunun takibiyle ilgili sürecin kısa zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu tashih gerçekleştiği zaman 500 bin fidan bu iki sahaya dikilecek. Gürpınar ve Erciş'teki 250 hektarlık alana, TOKİ konutlarının bulunduğu bölgeye, okullara, askeri birliklere ve karayollarına ağaç vereceğiz ve bakanımızın söz verdiği 1 milyon ağacı bir yılda Van'a dikeceğiz. Kent merkezinde TOKİ alanları, yol kenarları, okul bahçeleri, askeri birliklerin bulunduğu çevreler hepsi ağaçlarla yeşillendirilecek." 

Van'ın yüzde 1'i orman 

Van'ın yüzde birlik bir bölümünün orman olduğunu vurgulayan Sakallıoğlu, meralık alanların fazla olduğunu ancak buraları hayvancılık yapıldığı için almak istemediklerini kaydetti. 

Hazine ve mera gibi yerlerden kendilerine arsa tashihi yapılması durumunda ormanlık alanları arttırabileceklerini ifade eden Sakallıloğlu, "Van'da ormanlık alanlarının az olmasının ikinci nedeni de kentin yüksek rakımlı olması. Van Gölü kotu bin 700 metre civarında. Bizim ağaç dikme sınırımız da 2 bin metre. Bu nedenle 300 metrelik bandın dışında bizim ağaç dikmemiz teorik olarak mümkün değil. Van'da ormanların yanı sıra sel kontrolü ve erozyon çalışmalarımız var. Bunun bir tanesi Ercek havzasında bitmek üzere. 5 köyde yaptık 2 köy kaldı. Her yıl Van'da 3 bin hektarlık mera alanlarında sel kontrolü yapıyoruz" diye konuştu.  

Sakallıoğlu, kentte dikilecek bir milyon fidanın maliyetinin 20 milyon civarında olduğuna dikkati çekerek, "Ağaçlandırma, toprağın hazırlaması, fidanın getirilerek belirlenen alanlara dikilmesi gibi çalışmalar 20 milyon liraya mal olacak. Van'da oksijenle birlikte en önemli sorun erozyonun olması. Bunlar orman dışında bozuk mera alanlarını ve erozyonu engelleyici projeler. Van çok yüksek. Bizim çalışacağımız 300 metre bandı var. Şu ana kadar Van'da 5 bin hektar erozyon kontrol çalışması yaptık" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir