Vatandaş Kapalıçarşı'ya koştu!

Altın fiyatları düştü, altına yatırım yapmak isteyen vatandaş Kapalıçarşı'nın yolunu tuttu. İşte esnafın gözünden altındaki düşüşün vatandaşa yansıması ve uzmanından görüşler...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Altın fiyatlarında ciddi bir gerileme yaşanınca, borcu olanlar ve yastık altı yatırım yapmak isteyenler Kapalıçarşı'ya akın etti.  

Konuyla ilgili konuşan Kapalıçarşı esnaflarından Mustafa Karlıova, uluslararası piyasalarda altının onsunun bin 145 doların altına düşmesini beklemediğini, bu seviyenin altına gerilemesinin 10 yıl önceki fiyatlara düşmesi anlamına geldiğini anlattı. 

"Altının gram fiyatı ile ilgili 65-70 liralar konuşulabilir"

İç piyasada altının gramının 80 liraya gerileyebileceğini, Ons fiyatının 1.000 dolara inmesi halinde altının iç piyasadaki gram fiyatı ile ilgili 65-70 liraların konuşulabileceğini vurgulayan Karlıova, altının gramının mart ayına kadar 80 ila 87 lira arasında dalgalanabileceğini kaydetti. 

Fiyatların gerilemesiyle altın borcu olanlarla düğünü olanların Kapalıçarşı'ya rağbet ettiğine dikkati çeken Karlıova, bu ilginin, altının gerçek fiyatının üzerinde olmasını sağladığına da belirterek şöyle devam etti: 

"Şu anda aslında altını dünya borsalarındaki ons fiyatıyla mukayese ettiğinizde 82 lira gibi bir gram fiyatı çıkıyor. Ancak iç piyasa fiyat şu anda 83,4-83,5 lira civarında seyrediyor. Yani gerçek değeri 138 lira olan çeyrek şu anda 143-144 lira olarak gidiyor, bu talepten kaynaklanan bir durum. Fiyatların düşmesiyle birlikte bu dönemde 100 bin liralık perakende altın alan tüketiciler oldu." 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Yıldırımtürk:
Seyir aşağı...
 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise vatandaşın finansal kriz sırasında yaptığı altın satışlarının bu dönemde yerine konulduğunu, bu nedenle talebin arttığını ama arz cephesinde stoklarda bir miktar azalma olunca hem külçe, hem de cumhuriyet altını çeşitlerinde bir miktar primli işlemlerin olduğunu anlattı. 

Önceki gün itibariyle altının iç piyasa fiyatıyla dış piyasa fiyatı arasında ons bazında, iç piyasa lehine 10 dolar fark olduğunu, kilogram/dolar bazında da 300 dolar, çeyrek altında da yaklaşık 5-7 liralık bir marj oluştuğunu belirten Yıldırımtürk, "Bunun bir miktar daha sınırlanması söz konusu olabilir" dedi. 

Altının ons fiyatının haziranda bin 50 dolara kadar gerileyebileceğini düşündüğünü anlatan Yıldırımtürk, ancak gerek Ortadoğu'daki gelişmeler, diğer taraftan Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlikler fiyatlanınca altının düşüş yerine bir miktar daha yükseliş ve yatay seyir izlediğini vurguladı. 

Yıldırımtürk, "Ancak Fed'in, parasal genişlemeye son verdiğini açıklanmasıyla doların güçlü seyrini sürdürmeye başladığını, bu nedenle de altının olumsuz etkilendiğini görüyoruz. Özellikle finansal kriz sırasında yüklü miktarda alım yapan fonlar likiditeye daha çok ihtiyaçları olduğundan artık altından çıkmaya başladı. Böyle olunca da hem petrol fiyatının gerilemesi, hem de doların güçlenmesi, altın fiyatının bundan böyle de aşağı yönlü seyrini sürdürmesinde etkin olacak" diye konuştu. 

AG Altın Kıymetli Madenler Piyasası Uzmanı Aksu:
Sektör canlandı 

AG Altın Kıymetli Madenler Piyasası Uzmanı Gökhan Aksu da altın fiyatlarının hem TL, hem de ons bazında gerilemiş olması, bunun yanında bir de kuyumculuk sektörüne alışverişlerde 4 taksit getirilmiş olmasının başta Kapalıçarşı olmak üzere, tüm sektörde canlanma yarattığını anlattı. 

Vatandaşın özellikle yatırımlık altınlara olan talepten dolayı altın bulamamayla karşı karşıya geldiğini belirten Aksu, altının onsunun uluslararası piyasalarda bin dolara kadar gerilemesinin mümkün olduğunu, ancak bunun çok hızlı gerçekleşmesini beklemediğini dile getirdi. 

"Dolar/TL yüksek kalırsa altın fiyatı stabil kalır"

İç piyasada dolar/TL yüksek kaldığı takdirde gram altının 70-75 lira seviyelerine ineceğinin söylenemeyeceğini vurgulayan Aksu, "Dolar, emtia ile ters kolerasyon. Dolayısıyla doların iç piyasada artmış olması demek uluslararası piyasalarda altın fiyatları düşse dahi dolar arttığı için fiyatların TL bazında biraz daha stabil kaldığını görüyoruz" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir