'Vatandaşımızın saçının tek telini dünyaya değişmeyiz'

Kurtarılan Türk diplomatlarla beraber Ankara'ya gelen Davutoğlu, "Bugün bir bayram günüdür. Gelin bari bugün bu sevinci paylaşın. Bir kere de bu millet ne hissediyorsa onu hissedin. Bu milletle sevinin, bu milletle ağlayın'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Musul'da rehin alınıp daha sonra kurtarılan diplomatlar ve aileleri, Esenboğa Havalimanında aileleri tarafından Türk bayraklarıyla karşılandı. Karşılayanlar arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga,  Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bazı milletvekilleri ile diğer ilgililer de yer aldı.

101 gün sonunda ailelerine kavuştular

Esenboğa Havaalanı'nda kurtarılan Türk vatandaşlarına ve ailelerine hitap eden Davutoğlu, "Bugün bizim için bayram günü. Bu bayramı bize yaşatan öncelikle Allah'ın lütfudur, sonra sizlerin metanetli, basiretli tutumunuzdur. Gelin bari bugün bu sevinci paylaşın. Bir kere de bu millet ne hissediyorsa onu hissedin. Bu milletle sevinin, bu milletle ağlayın'' ifadelerini kullandı.

"Siyasi operasyon yapanların maskesi düştü"

Konuşmasında rehin alınma sonrası ortaya atılan iddiaları da hatırlatan Davutoğlu, "Ailelerimizi provoke etmek için çok çalışan oldu, yüreğimize taş bastık. 'Bunlar seçim malzemesi olarak kullanılacak, bunlar cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasındaki bazı süreçler için değerlendirilecek' dediler, yüreğimize taş bastık. Acı ve keder üzerinden siyasi operasyon yapanların maskesi düştü" dedi. Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

Bu aziz millet, acıyı da kederi de mutluluğu da paylaşmayı bilir, acı ve keder üzerinden siyasi operasyon yapmaya kalkanların da maskelerini indirir. Bugün maskeler inmiştir.

O provokasyon yapanlara da sesleniyorum; muhalefet yapmak adına her gün bu kardeşlerimizin canını tehlikeye atmak pahasına bizleri bazı açıklamalar yapmaya zorlamaya çalışanları da biliyorum. Onlara da seslenmek istiyorum; gelin bari bugün bu sevinci paylaşın, artık spekülasyonları bırakın. Bir kere de bu millet ne hissediyorsa onu hissedin, bu milletle üzülün, bu milletle ağlayın, bu milletle sevinin.

"Onların bir tek saç teline zarar gelmesindense bütün makamları terk ederiz"

Bu devleti idare eden Türkiye Cumhuriyeti hükümeti yetkilileri kendi vatandaşının saçının bir tek telini bile, bir tek saç telini bile dünyaya ve aleme değişmez. Onların bir tek saç teline zarar gelmesindense bütün makamları terk ederiz, bütün mevkilerden fedakarlık ederiz. Canımızdan dahi fedakarlık ederiz ki tek bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kılı bile incinmesin" dedi.

"Sınırlarımızı açtığımız için bizi tenkit edenlere sesleniyorum"

Uluslarası topluma da mesaj veren Davutoğlu, "4 senedir Suriye'deki zulme sessiz kalanlara sesleniyorum. Biz güçlü bir devlet olarak bu kardeşlerimizi buaraya getirdik. Ya evlerine yurtlarına kavuşamayanlar? Onlara kim sahip çıkacak? Onlara sahip çıkmanın vaktidr. Sınırlarımızı açtığımız için bizi tenkit edenlere sesleniyorum. Nasılsa bu 49 kardeşimizin canı bizim için kıymetliyse, Suriyeli kardeşlerimizin de öyledir. Biz nasıl sahip çıkıyorsak, dünyanın her yerinde de mazlumlara sahip çıkmaya devam edeceğiz. Dünyanın dört bir yanında gözyaşı döken bir tek mazlumun bile gözyaşını silmek için bir an bile beklemeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosu ile beraberindeki 48 kişi 101 gün sonra bu sabah serbest kaldı. Başbakan Davutoğlu, Bakü'deki programını yarıda keserek rehinelerle görüşmek üzere Şanlıurfa'ya geldi.

davutoglu_rehine1.jpgŞanlıurfa GAP Havaalanında serbest kalan rehinelerle bir araya gelen Davutoğlu, özel uçağı "TUR" ile rehinelerle birlikte Şanlıurfa'dan ayrıldı. Davutoğlu ile birlikte Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelen rehineleri aileleri karşıladı.

Hükümet'ten rehinelere ilişkin ilk açıklamalar

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafıdan Irak'ın Musul kentinde rehin alınan ve Şanlıurfa'daki bir kamu binasına getirilen Türk diplomatlar, GAP Havaalanı'na götürüldü.

Vali İzzettin Küçük, kentteki bir kamu binasına getirilen Türk rehineleri ziyaret etti.

Yaklaşık yarım saat binada kalan Küçük, çıkışta gazetecilere, "Hepsi sağlıklı, sağlık durumları iyi. Sayın Başbakanımız teşrif ettiğinde hepsi havaalanına gelecek, orada göreceksiniz" şeklinde açıklama yaptı.

Binadan çıkan Mehmet Osmanoğlu adlı kişi de Irak'ta rehin alınan yeğenini görmek için Şanlıurfa'ya geldiğini söyledi. 

"Dünyalar benim oldu"

Hepsinin sağlığının yerinde olduğunu belirten Osmanoğlu, "Kendilerini çok iyi gördü. Yeğenim serbest bırakıldığı için dünyalar benim oldu" şeklinde konuştu.

Kamu binasında bir süre dinlenen diplomat ve aileleri daha sonra 2 midibüs ve 1 minibüsle GAP Havaalanı'na getirildi. 

Başbakan Davutoğlu, Şanlıurfa'ya geldi

davutoglu_rehine2.jpg

Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel uçak "TUR" ile saat 09.15'te Şanlıurfa'ya geldi.

Başbakan Davutoğlu'nu, GAP Havaalanı'nda Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ile öteki ilgililer karşıladı. Davutoğlu ile birlikte eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da Şanlıurfa'ya geldi.

davutoglu_rehine3.jpg

Başbakan Ahmet Davutoğlu, havaalanında, Musul'da rehin alınmalarının ardından kurtarılan konsolosluk çalışanlarıyla buluştu.Vatandaşlarla tek tek kucaklaşan Davutoğlu, en küçük rehineler Kuzey ve Ela ile yakından ilgilendi.  Davutoğlu ile birlikte Ankara Esenboğa Havaalanı'na giden rehineleri aileleri sevinçle karşıladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir