Viking Temizlik, Mısır’da üretim için görüşme yapıyor

2013’ü yüzde 30 büyüme ve 80 milyon ciroyla kapatan Viking Temizlik ve Kozmetik, Mısır’da yatırım planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

Viking Temizlik ve Kozmetik, 2013’ü yüzde 30 büyümeyle 80 milyon ciroyla kapattı. 2014 için 100 milyon ciro hedefi koydu. Yeni yatırımlar var gündeminde. Mısır’da yatırım planlıyor. İcra Kurulu Başkanı Hayrettin Avcı, “Yeni yatırım planlarımızın başında Avcı Kimya ile Türkiye’de üretilmeyen ancak sektörümüzün dışa bağımlı olduğu kimyasalları üretme fikrimiz var. Çalışmalarımız da sürüyor” dedi.

Viking Temizlik’in kuruluşu 1978’e gidiyor. Avcı Kimya olarak faaliyete geçen firma ilk üretimine 1980’de kristal çamaşır sodasıyla başlamış. 1990’lara doğru üretim çeşitliliği artmış ve adı da Viking Temizlik olarak değişmiş. Dört kardeşin (Nurettin Avcı, Nejmettin Avcı, Hayrettin Avcı ve Muhittin Avcı) ortaklığı. Perakende, ihracat, private label (özel üretim) ve ev dışı tüketim olmak üzere 4 farklı satış kanalı var. 2006’da ambalaj ihtiyacını da kendi bünyesinde karşılamak üzere Vikipack Plastik ve Kimya AŞ’yi kurmuş. 2013’te temizlik malzemesi üretiminde en önemli girdi olan ve ağırlıkla ithalat yoluyla karşılanan hammadde üretimi için Avcı Kimya Sanayi’ni kurmuş.

Mısır’da üretim düşünüyor

Grup, gecen yıl yüzde 30’luk bir büyüme kaydederek 80 milyon lira ciroya ulaşmış. İstihdamı 367 kişi. Bu yıl da sektörün üzerinde büyümeyle 100 milyon lira ciro hedefi koymuş. Üretimi İzmir Kemalpaşa’da kurulan 53.000 m2’lik tesislerinde. Hayrettin Avcı, “Yıllık 214 bin ton üretim kapasitemiz var. Ar-Ge ekibimizin geliştirdiği ürünleri hazırlıyoruz. Bulaşık, çamaşır, genel temizlik, kişisel bakım, oda parfümleri, yer temizleyiciler ve endüstriyel ürünler kategorilerinde üretim yapıyoruz. Mısır’da üretim için görüşme yaptığımız bir firma var. Koşulları takip ediyoruz ve belli bir düzeyde görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Şirketin ‘amiral gemisi’ konsantre çamaşır yumuşatıcı grubu. Yepyeni bir konseptle geliştirilen yeni ürünü Viking Duet’i 2014 Ocak 'tapiyasaya sundu.

Doğu'da koku Batı'da performans

Şirketin cirosunun yüzde 5’i ihracattan geliyor. 55 ülkede ülke başına 10 ile 45 ürün çeşidiyle pazarda. Ürünlerde koku performansının ön plana çıktığı doğu ülkelerinde yumuşatıcı ve duş jeli gibi ürünlerinde satış grafiği yüksek; Avrupa pazarlarında mutfak spreyi, kir ve kireç çözücü gibi ürünler öne çıkıyor. Yeni hedef pazarlar olarak Cezayir, Fas, Tunus, Almanya ve Fransa’yı belirlemiş. İran ve Irak pazarları için 2014 yılında mevcut satış kanallarını destekleyici ilave argümanlar geliştirecek.

TÜBİTAK’la çalışma yapıyor, yeni pazarlar oluşturuyor

TÜBİTAK’la çalışma yaptıklarını söyleyen Hayrettin Avcı , bu konuda şu bilgiyi verdi: “Ar-Ge departmanımız yeni ürün geliştirmenin yanı sıra kimya sektörünün gelişimine katkı sağlayan projeler de gerçekleştiriyor. 2007’de San-Tez ve Tübitak Projeleri hayata geçirildi. Türkiye’de üretilmeyen iki madde; fiksatör ve polimer geliştirildi. İki yıl süren SAN-TEZ ve TÜBİTAK projelerinden elde edilen ürünleri hammadde olarak hem kendi ürünlerimizde kullanmayı hem de pazar yaratmayı hedefliyoruz. Ayrıca her iki projenin de Avrupa Patent Başvuruları kabul edildi. 2014 içinde kuracağımız yeni modern tesisin yapımına başlandı.”

Temizlik pazarı, rekabetçi, zor bir pazar. Yerli üreticiler, global devlerle boy ölçüşüyor. Avcı, pazar hakkında şu bilgileri verdi: “Nielsen sonuçlarına göre FMCG Türkiye pazarında 2012 ve 2013 ilk 9 ay toplamında yüzde 13’lük bir ciro büyümesi gerçekleşti. Ev temizlik grubunun payı yüzde 4.1. Bu sektörün bir önceki seneye göre ciro bazında büyümesi yüzde 6 seviyelerinde. Viking olarak baktığımızda da; çok iddialı olduğumuz çamaşır yumuşatıcı kategorisinde pazar yüzde 6 büyürken sadece Viking markası altındaki büyümemiz yüzde 32’ye ulaştı. Sektörümüzün temel özelliği hammaddede dışa bağımlılık. Bu nedenle döviz kurlarındaki dalgalanmalar, iç piyasada ulusal zincirlere açık hesap satışlar ve vade aşımı ile gerçekleşen tahsilatlar, birbiri ile çelişen sonuçlar doğuruyor. Bu da bizi karlılık anlamında tedirgin ediyor. Kayıtdışı da zorluyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir