Vodafone Türkiye'nin başarısı İTÜ'de ders konusu oldu

Vodafone Türkiye'nin 2009 yılında başlattığı Stratejik Dönüşüm Programı, İTÜ Executive MBA programında ders konusu oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Vodafone Türkiye'nin 2009 yılında başlattığı Stratejik Dönüşüm Programı, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Executive MBA programında ders konusu oldu. 

VodafoneTürkiye açıklamasına göre, şirket iş dünyasında örnek gösterilen uygulamalarıyla üniversitelerin derslerde yer almaya devam ediyor. 2009 yılında başlattığı ve başarıyla tamamladığı Stratejik Dönüşüm Programı ile dünyanın en prestijli işletme okullarından London Business School'un İşletme Yüksek Lisansı (MBA) müfredatında yer alan Vodafone Türkiye, şimdi de İTÜ'de 1998'den bu yana sürdürülen "İTÜ Executive MBA" programı kapsamında "vaka incelemesi" olarak okutulmaya başlandı. 

Tüm dünyada "Türk başarı reçetesi" olarak gösterilen Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı, Doç. Dr. Mehmet Erçek tarafından verilen "Stratejik Yönetim" (Strategic Management) dersinde örnek vaka olarak inceleniyor. Vodafone örnek vakasının incelendiği ilk ders, Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Fethi Çalışır ve İTÜ Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Şebnem Burnaz'ın katılımıyla İTÜ İşletme Fakültesi'nde gerçekleştirildi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Öğüt, sürekli değişimin ve rekabetin olduğu, tamamen belirsiz bir geleceği şekillendirme gücü ve imkanı sağlayan bir sektörde faaliyet gösterdiklerini vurguladı. 

Böyle bir ortamda başarılı olmanın ancak güçlü ve odaklı bir stratejik planlamayla mümkün olduğunu belirten Öğüt, şunları kaydetti: 

"Vodafone Türkiye olarak hazırladığımız stratejilerle bugüne kadar hep başarılı olduk ve bu başarılarımızla hem ülkemizde hem de dünyada örnek gösterildik. Özellikle Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı ile yazdığımız başarı öyküsü, hem Türkiye hem de dünya telekomünikasyon sektöründe bir ilki temsil ediyor. Dünya çapında sektörümüzde bu kadar hızlı büyümenin kaydedildiği başka bir vaka bulunmuyor. Bu programla önce dünyanın en ünlü işletme okullarından London Business School'a konuk olduk. Şimdi de İstanbul Teknik Üniversitesi'nin müfredatına girdik. Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı'nın, İTÜ Executive MBA Stratejik Yönetim dersinde yapılacak vaka incelemeleri açısından çok doğru bir seçim olduğuna ve öğrencilerimize yeni ufuklar kazandıracağına inanıyorum. Üniversite-sanayi iş birliğine olan inancımızla, ülkemizin ve dünyanın önde gelen üniversiteleriyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz." 

Prof. Şebnem Burnaz ise yöneticiler için işletme yüksek lisans programlarının 1998-1999 eğitim-öğretim yılından bu yana uygulandığını belirterek, şunları aktardı: 

"Bu niteliğiyle Türkiye'deki ilk örneklerden biri olan programımız, mezunlarından önemli bir yönetici ağını da oluşturmuş durumda. İTÜ Executive MBA programı mezunları, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinde çok önemli pozisyonlarda çok başarılı kariyerlere imza atıyorlar. İş deneyimli, seçkin bir öğrenci kitlesi tarafından tercih edilen İTÜ Executive MBA, öğrencilerine kariyerlerine ara vermeden kendini geliştirebilecekleri ve kendilerini iş hayatında liderliğe taşıyabilecekleri bir ortam sunuyor. Bu ortamı sunmada iş hayatından alınmış vaka örnekleri, en önem verdiğimiz kaynakların başında geliyor. Bu sayede, geleceğin üst düzey yöneticileri karşılaşacakları problemlerin benzerlerini derslerinde görüyor, derslerimize konuk olan iş dünyasının liderleriyle bire bir soru-cevap oturumlarıyla etkileşim kurma imkanı buluyor." 

"Vaka çalışmaları etkin bir öğrenme ortamı oluşturuyor" 

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Çalışır da İTÜ'nün sadece mühendislik ve mimarlık değil, aynı zamanda dünya kalitesinde işletme eğitiminin de verildiği bir üniversite olduğunu belirtti. 

Fakültenin bölümlerinin, pek çok kaliteli lisans, yüksek lisans ve doktora programları yürüttüğünü vurgulayan Çalışır, "Fakültemiz bünyesinde bulunan İşletme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Ekonomi bölümlerinin değerli öğretim üyeleri, sahip oldukları engin tecrübeyi, şirket örnekleri ve vaka çalışmalarıyla birleştirerek derslerine taşımakta ve etkin bir öğrenme ortamı oluşuruyor. Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı'nın İTÜ Executive MBA'de işlenmeye başlanması bunun en etkin ve güncel örneklerinden birini oluşturuyor" ifadelerini kullandı. 

Doç. Dr. Mehmet Erçek ise kendisi tarafından verilen ve çeşitli yönetim pozisyonlarındaki 40'ı aşkın yüksek lisans öğrencisinin aldığı "Stratejik Yönetim" dersinde, Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı kapsamında belirlenen vakaların, stratejik durum analizi yapabilme, durum analizlerine göre stratejik öncelik belirleyebilme ve pazara girişte satın alma kararı verme açılarından tartışılacağını kaydetti. 

Vodafone Türkiye, daha önce de kasım 2013'te başlattığı dijital dönüşüm programıyla Boğaziçi Üniversitesi'nin "AD 440: Digital Marketing" (Dijital Pazarlama) ders programına entegre olmuştu. Bu kapsamda, şirketin özellikle dijital pazarlama alanında hayata geçirdiği proje ve uygulamalar Vodafone Red Academy eğitmenlerinin desteğiyle öğrencilere tanıtılmış ve İşletme Bölümü'nden 48 dördüncü sınıf öğrencisi 12 gruba ayrılarak "Vodafone Red", "Vodafone FreeZone" ve "Vodafone Arena" markalarına yönelik gerçek vakalar üzerinde çalışmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir