“Wood is Good: Ağaç Güzeldir

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

Odunpazarı Belediyesi son 15 gündür güzel işlere imzaya koyuyor, 3. Dünya Ağaç Günü etkinliklerini gerçekleştiriyor. İlki 2013 yılında Tanzanya’da, ikincisi geçtiğimiz yıl Çin’de yapılan ve üçüncüsü de bugünlerde Türkiye’de ilk kez düzenlenen Dünya Ağaç Günü etkinlikleri için yapılan organizasyona Eskişehir ve Odunpazarı Belediyesi evsahipliği yapıyor. Uluslararası Ahşap Kültürü Derneği (IWCS) ile Türkiye Ormancılar Derneği işbirliği ile düzenlenen Dünya Ağaç Günü etkinliklerinin Eskişehir’de yapılmasını “adımız bile Odunpazarı” diyerek sağladıklarını anlatıyor Belediye Başkanı Kazım Kurt. 68 ülkeden 300 sanatçının 15 gün önceden gelerek çalışmalarına başladığı organizasyon için açılış töreni 21 Mart günü yapıldı ve 17-25 Mart tarihleri arasında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Yapılan etkinlikler arasında atölye çalışmaları, sempozyumlar, konserler, sergiler ve en önemlisi de Türkiye’de bir ilk olan ahşap sanatları müzesinin açılışı oldu. 300 sanatçının ağaçları yontarak yaptığı ahşap sanat eserleri ile müze oluşturuldu. Ağaçtan ahşaba dönüşümün sanatsal hikayesinin anlatıldığı eserler, Yunus Emre’nin “Bu dünya kimseye kalmaz” felsefesinden ilham alınarak hazırlanmış, dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan bu eserler, sadece Eskişehir’e özel olarak tasarlanmış. Türkiye’nin ilk, dünyanın da üçüncü olma özelliğine sahip müzede, 68 ülkeden 300 sanatçının eserleri sergileniyor. Müze kalıcı olarak bir konağa taşınacak ve Ahşap Sanatları Müzesi olarak meraklıların ziyaretine açılacak. 

Organizasyondan geriye kalan tek kalıcı eser müze değil, kurulan Dünya Barış Ormanı da yıllar sonra yeşerecek ağaçları ile bu organizasyonun anısını yaşatacak. 35 bin metrekare alan üzerine kurulan Dünya Barış Ormanı’na 1040 sedir ve karaçam, 460 ıhlamur ağacı dikildi. Bir diğer kalıcı eser olan, 24 ülkeden 24 farklı ahşap sanatçısının Odunpazarı sokak girişine ortaklaşa yaptığı Barış ve Kardeşlik Köprüsü de günün anısını Eskişehir’de uzun yıllar yaşatacak. 

Amacı, ağacın önemine dikkat çekmek olan ve “Wood is Good – Ağac Güzeldir” temasının işlendiği bu organizasyon hedefine ulaşmış görünüyor. Ağaç katliamlarının başka boyutlara taşındığı son dönemde oldukça anlamlı olan bu etkinlik, ağacın hayatımızın her alanında vazgeçilmez bir olgu olduğunu gözler önüne sermesi açısından da önemli bir etkinlik oldu. Ağaça dikkat çekmek için dünyanın çeşitli ülkelerinden katılım sağlayan sanatçılar ile etkinliği duyurmak için dünya medyasının Eskişehir’e gelerek şehri tanıtmaya yönelik yayınlar yapması da Eskişehir adına ayrıca bir kazanım oldu. Eskişehir, Dünya Ağaç Günü etkinliği sayesinde bir çok ülkede daha iyi tanınma olanağına kavuştu. Odunpazarı Belediyesi’nin önemli bir etkinliği olarak Eskişehir ve Türkiye’ye kazandırdığı bu organizasyonun devamlı hale getirilmesinin planlandığını, Odunpazarı Belediyesi’nin bu etkinliği her yıl Eskişehir’de yapmaya devam edeceğini de buradan duyuralım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017