Yalovalı çiçekçi, 'Garden' ile ihracatı 10 kat artıracak

Kentte 42 ortaklı Yalova Garden AŞ'yi kuran Yalovalı çiçekçiler, TİGEM arazisi ile Çiftlikköy'de kurulacak olan Çiçekçilik İhtisas OSB'de kümelenerek doğrudan ihracatlarını 2015'te 60 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Esra ÖZARFAT
 
İSTANBUL - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazisinin çiçekçilik üssüne dönüştürülmesi için bir yıldır süren projede mutlu sona ulaşıldı. 42 Yalovalı çiçekçi bir araya gelerek bin 541 dönümlük TİGEM arazisini 30 yıllığına kiraladı. Yalova Garden AŞ'yi kurarak tek çatı altında üretim ve pazarlama faaliyetlerine başlayacak olan firmalar burada teşhir ve sosyal donatı alanları kurmayı hedefliyor. Yalova'da ayrıca Çiçekçilik İhtisas OSB kurulma çalışmaları da halihazırda devam ederken, her iki bölgede de üretimler tam anlamıyla 2015'te başlayacak. Yalovalı çiçekçiler 6,5 milyon dolar olan doğrudan ihracatlarını 2015'te 60 milyon dolara  çıkarma iddiasında. Yalova Garden AŞ'nin 42 ortağının Yalova'da üreten, ürettiğini  Yalova'da harcayan firmalar olduğunu kaydeden Yalova Garden AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul, "Projemiz Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından kabul gördü. Yalova Garden AŞ ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında TİGEM'in devir teslim protokolü imzalandı. Firmamız 30 yıllığına TİGEM'den kiraladığı bin 541 dönüm arazide süs bitkileri üretimi ve pazarlaması yapacak. Burada ortak pazarlama sistemi kurulacak. Firmalar kendi ihracatlarının yanı sıra Yalova Garden AŞ bünyesinde de ihracat yapabilecek. Tüm ortaklarımızın bağımsız üretim alanları olacak. Firma büyüklüğüne, ortaklık yapısına göre 5 ile 50 dönüm arasında araziler tahsis edildi. Yalova Garden AŞ'ye ortaklıklar tüzel kişilikler olarak yapıldı. Şirket, bu alanda üretim yapmayacak, üretilenlerin pazarlamasını yapacak"açıklamasını yaptı. Mart ayında arazide çalışmaya başlayacaklarını kaydeden Okul, bu yıl bitmeden tüm ortakların araziye yerleşeceğini söyledi.
 
Yalova Garden AŞ'nin düzenleyici ve denetleyici bir kuruluş olacağını ve tüm ortakların belirlenen program doğrultusunda üretim yapacağını ifade eden Okul, "Proje sektörün 30 yılını tasarlıyor. 15 kişilik bir idari kadromuz olacak. Ortaklarımıza hukuk, muhasebe, pazarlama gibi pek çok alanda ihtiyaç duyulabilecek tüm destekleri vereceğiz. Bin 541 dönümün toplam 900 dönümünü kullanacağız. 450 dönümü orman arazisi. Sektörün kümelenmesi, lojistik avantajları, etrafında 20 milyonluk bir nüfus olması, 3 büyük ilin ortasında olması, bu bölge insanının burada yaşayıp, burada üretmesi gibi etkenler şirketleşme girişiminin önemini de ortaya koyuyor" diye konuştu.
 
Rota Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri
 
450 kişinin doğrudan istihdam edileceğini dile getiren Okul, "Türk Cumhuriyetleri pazarını batıya kaptırdık. Ama artık bunun tedbirlerini alacak pozisyondayız. Hedef pazarlarımız ilk etapta Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri. Yalova Garden AŞ yapılanması oturduktan sonra Asya ve Avrupa'daki fuarlara da katılacak. Yalova Garden ile firmalarımızı hedef pazarlardaki  ülkelere götürerek buralarda ikiligörüşmeler ve iş bağlantıları yapmalarını sağlayacağız. Öte yandan dışarıdan bir alım heyeti geldiğinde dağınık şekilde yerleşmiş tüm üretim alanlarını gezmesi 3 günü buluyor. Ama böyle bir alanda yarım günde 42 firmayı birden görme imkanına kavuşacaklar" açıklamasını yaptı.
 
 
2015'te hedeflenen ihracat 60 milyon $ 
 
TİGEM'den kiralanan arazi üzerine 3 yılda 36 milyar TL kalıcı yatırım yapılacağı bilgisini veren Abdullah Okul, Çiçekçilik İhtisas OSB'de yapılacak yatırımların da 30 milyar TL'yi bulmasının beklendiğini aktardı. 2015 yılından itibaren Yalova'da Türkiye'nin ilk çiçekçilik kümelenmesini gerçekleştirileceğini kaydeden Okul, "Yalova pazarlamada öne çıkacak. Yalova'da artık arazi fiyatları yükseldi. Diğer illerle üretimde rekabet edemeyeceğiz. Bu işin ticaretinde öne çıkmayı hedefliyoruz. Şu anda Yalova'nın 2012'deki doğrudan süs bitkisi ihracatı 6,5 milyon dolar. Ama dolaylı olarak bakıldığında bu rakam 15 milyon doları buluyor. Çiçekçilik İhtisas OSB ve Yalova Garden AŞ'nin yapacağı çalışmalar ile Yalova'nın 2015 yılı doğrudan ihracatını 55-60 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
 
Kamulaştırma sorunu toplulaştırma ile aşılacak
 
Çiçekçilik İhtisas OSB Müteşebbis Heyet üyeliği görevini de yürüten Abdullah Okul, Çiftlikköy'de kurulması planlanan ancak kamulaştırma nedeniyle yıllardır yılan hikayesine dönen Yalova Çiçekçilik İhtisas OSB'nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan alınarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na aktarıldığını belirterek, bakanlığın kamulaştırmayı 'Toplulaştırma' yöntemiyle aşmayı planladığını ve bu sisteme göre dağınık noktalardaki kamulaştırılmış arazilerden tek parçada 652 dönümlük bir alana ulaşılacağını aktardı. 2014'te burada yapılaşmaların başlayacağı bilgisini veren Okul, Yalova Garden AŞ'nin yer aldığı TİGEM arazisi ile Çiftlikköy'de kurulacak Çiçekçilik İhtisas OSB'nin tam anlamıyla 2015'in sonunda faaliyete başlayacağını dile getirdi.