'Yaptırımlar Rusya’yı Çin’e yaklaştıracak'

Eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Ukrayna'daki krizle ilgili AB'nin Rusya'ya yaptırımlarının, bu ülkeyi Çin'e yaklaştıracağını ve bu yaptırımların Avrupa'yı da etkileyebileceğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV – Ukrayna'nın başkenti Kiev'de başlayan Yalta Avrupa Stratejisi 11. Forumu'na katılan Uluslararası Para Fonu (IMF) eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn, "Avrupa'nın yaptırımlarının Rusya'yı Çin ile yakınlaştıracağını" belirtti.

Kahn, Forumda yaptığı konuşmada, Kırım'ın ilhakı ve Ukrayna'daki krizle ilgili Avrupa'nın yaptırımlarının, Rusya'nın Çin ile yakınlaşmaya iteceğini kaydederek, “Batı Rusya'ya daha fazla yaptırım yaptıkça, Rusya ile Çin arasındaki ilişkiler değişecektir ve Rusya Çin'e yakınlaşacaktır. Bunda yanlış bir şey yok ama gelecek için çok önemli sonuçları olacaktır. Bunu hep akılda tutmamız ve sadece kısa vadeli etkilerini düşünmememiz gerekir” ifadesini kullandı. Kahn, bu yaptırımların kısa vadede sadece Rusya ekonomisini değil, belki de Avrupa ekonomisini de etkileyeceğini kaydetti.

Forumda konuşan ABD'li eski NATO Komutanı General Wesley Clark da ABD'nin Ukrayna için Rusya ile savaşmayacağını savunarak, Ukrayna'nın kendisinin, doğudaki krize Rusya'nın karışmasını durdurması gerektiğini ifade etti. Clark, bölgede savaşın sürdüğünü, Rus askerlerinin Ukrayna'nın doğusuna girdiğini kaydederek, bunun Donestk'teki bir ayaklanma değil, belki de Rusya'nın saldırısı olduğunu ve bunun durdurulması gerektiğini ifade etti.

Batkivşçina Partisi lider, Eski Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko da Ukrayna topraklarında iç savaşın olmadığını kaydederek, “İlk günlerden başlayarak Rus istihbarat birimleri ve Rus Ordusu, durumu istikrarsızlaştırmak ve kendi stratejisini uygulamak yoluyla Ukrayna'ya saldırdı” ifadesini kullandı.

Timoşenko, bu savaşın sıradan bir savaş olmadığını, bunun çok karmaşık ve çok yönlü bir savaş olduğunu kaydederek, bu savaşın istikrarı, ekonomik ve mali istikrarı, yatırım ortamını bozmak gibi çok yönlü olduğunu dile getirdi. Timoşenko, bu savaşın sadece Ukrayna'da değil, belki de birçok Avrupa ülkesinde istikrarı olumsuz etkilediğini kaydederek, “Aslında savaşın artık Avrupa kıtasında devam ettiğini ve Avrupa ülkelerinin de bu çatışmaya müdahil olduğunu" belirtti.