Yaratıcılık için 10 fikir

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

İnternette dolaşırken ilginç bir makale (Top 10 Ways to Brainstorm New Ideas) ile karşılaştım; bunu okuyucularla paylaşmak istedim. Bu makalede sözü edilen, yaratıcı fikirler için 10  tavsiyeyi aşağıda benim yorumlarımla bulacaksınız. Bakalım bunların kaçını uyguluyorsunuz?

1- Gerçekten sıkılın:

Bir yazar, Neil Gaiman, şöyle demiş. “Yeni fikirler ortaya çıkarmanın en iyi yolu, gerçekten sıkılmaktır.” Beyin, sıkılınca bu boşluğu doldurmak ister. En azından yeni fikirlerle kendini eğlendirmek ister.

Bütün ömrü sıkılmakla geçen, kronik sıkıntı hastaları için bu öneri çalışmaz.

2- Kendinizle kalın:

Yazar Isaac Asimov’un tavsiyesi “Kendi düşüncelerinizle daha fazla yalnız kalmalısınız. Çünkü başkalarının varlığı yaratıcılığınızı engelleyebilir.” , Ünlü İngiliz komedyen John Kleese’in  yaratıcılık için tavsiyesi  ise şu: “Kendinize bir vaha yaratın. Burada düşünün.”

Sizi kimsenin, hiçbir dış faktörün rahatsız etmeyeceği bir düşünme ortamınız, bir vahanız olmalıdır.

3- İki fikri birleştirip yeni bir fikir yaratın:

Yaratıcılık, bağlantı kurmaktır. Çok şahane bir fikir aklınıza gelmiyorsa, iki veya daha fazla sıradan fikri birleştirerek orijinal fikirler ortaya çıkarabilirsiniz. Bu, fikirlerin çiftleşmesi gibidir; fikirler, fikirleri doğurur.

4- Kararınca için:

Kahve sizi uyanık tutar . Ama araştırmalara göre yaratıcılığınızı artıracak bir içecek değildir. Bira ve benzeri içecekler, sizin çevrenize olan ilginizi azaltır; kendinizle kalır, daha yaratıcı olabilirsiniz.

Şüphesiz ki, zil zurna sarhoş olmaktan söz edilmiyor; her şey kararında güzel.

5- Zihin haritası yapın:

Zihin haritası (Mind map), grafiksel bir yaratıcılık yöntemidir. Sizi değişik kavramlar arasında bağlantı kurmaya, yeni fikirler üretmeye yöneltir. Çizdiğiniz diyagramla konunuza daha derinden, daha geniş bir açıdan bakmanızı sağlar. Standart yazılı notlarda kaçırabileceğiniz yeni fikirler aklınıza gelebilir.

Yazılarımı yazarken, bir proje yaparken, bir teklif hazırlarken zihin haritasını sık sık kullanırım.

6- Üstüne yatın, uyuyun:

Düşündünüz, düşündünüz; yoruldunuz. Adeta beyniniz durdu, yeni bir şey üretmiyor. O zaman uykuya dalmayı, ufak bir şekerleme yapmayı deneyin; beyin motorunu soğumaya bırakın. Bilinçaltınız görevi devralacaktır. Belki yeni fikirlerle uyanacaksınız.

7- Duş alın:

Duş sizi bir Arşimet kadar yaratıcı yapamaz. Ama kimbilir, duştaki bu izole ortam beyninizi serbest dolaşıma sokabilir. Bu durumda beyin yeni fikirleri yakalayabilir. Diyelim ki, bir konuda çalışıyordunuz, takıldınız. Gidin bir duş alın, yeni bir başlangıç yapın.

Çoğu kez, o günkü eğitimde veya bir derste kullanacağım yeni fikirler sabah duş alırken aklıma gelir.

8- Yürüyüş yapın:

“Yürüyüş, çevremizdeki dünyayı organize eder” derler.  Araştırmalar gösteriyor ki,  yürüyüş yaptıklarında insanlar yüzde 60 daha fazla yeni fikir üretiyor. Bu yaratıcılık yürüyüş sonrası da devam ediyor.

Bir çok yeni fikir, yürüyüşlerim sırasında beni bulmuştur.

9- Kendinize sansür uygulamayınız:

Bazen insanlar kendi fikirlerinin en büyük sansürcüsüdür. Aklınıza bir sürü yeni fikir gelir ama bunları uygulamazsınız. Çünkü çoğu kez, yeni bir fikri zihniniz “Saçma” diye çizebilir. Bir yaratıcı fikri reddetmeden önce, bir kez daha düşünün; fikirlerinizi sansürlemeyin.

10- Fikirleri kaybetmeyin, kayıt altına alın:

Güzel fikirleriniz oluyor, ama onları unutuyorsanız sorununuz var demektir. Günün her saati yaratıcı olamazsınız. İlham perisi her zaman çevrenizde dolaşmaz. Ama peri geldiğinde onun ilhamını hemen kayıt altına alın ki, unutmayasınız. Her zaman yanınızda olan bir “akıl defteri”niz olsun. Şimdi teknoloji de gelişmiş durumda. Örneğin, akıllı telefonunuzu bu  şekilde akıllıca kullanabilirsiniz.

Sonuç

Yukarda sıraladığım tavsiyelerin belki bir kaçını, belki hepsini kullanıyorsunuz. Kullanmıyorsanız, denemekte yarar var, deneyiniz. 

Yaratıcı fikirler için son tavsiyem: Zihninizi açık tutunuz; iyi okuyunuz, etkin dinleyiniz, çevrenizi iyi algılayınız.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019