Yarı fiyatına yerli petrol sondaj kulesi

Pi Makina, yurtdışındakilerin yarı fiyatına sondaj kulesi üretti. Yurtdışından da talep gelen kule için Bakan Yıldız, "enerji sektörünün yerli aracı burada yapılmıştır" değerlendirmesinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Pi Makina, yurtdışındakilerin yarı fiyatına derin petrol sondaj kulesi üretmeyi başardı. TPAO’nun da kullanacağı kuleye yurtdışından da talep var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Pi Makina tarafından yapılan derin petrol sondaj kulesini inceledi. Petrol, doğalgaz ve jeotermal sondajlarının yerli imkanlarla yapılabilmesiyle alakalı önemli bir dönüm noktasında olduklarını aktaran Yıldız, “Nasıl yerli aracımızı yapmakla alakalı bir seferberlik ilan edildi, enerji sektörünün yerli aracı burada yapılmıştır” dedi. 

İlk siparişi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) vereceğini belirten Yıldız, arama faaliyetlerinin arttığı bir ortamda yerli ekipman üretiminin, sektöre ve cari açığın azaltılmasına çok ciddi bir katkı olduğunu vurguladı. Türkiye’de son 11 yılda 2.3 milyon metre sondaj yapıldığını, bunların bir çoğunun ithal imkanlarla gerçekleştirildiğini belirten Yıldız, şöyle dedi: 
"Yerli sondaj platformunu da yapacağımızı söylemiştim. Bu kabiliyet tersanecilerimizde de var. Bunun maliyeti 1 milyar dolar civarında olacak. Yeter ki denizlerdeki arama faaliyetlerinden bir sonuç alalım." Bakan Yıldız, bir soru üzerine, “TPAO’nun yaklaşık 23 sondaj kulesi var. Yerli üretimimiz öncelikle TPAO kullanacaktır. Özel sektör temsilcilerine de tavsiyede bulunuyorum” dedi. 

ERG İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vural Erbilgin de, yerli üretimde maliyetin yarı yarıya azaldığını söyledi. Erbilgin, kulenin yurt içinde kullanıldığını, yurt dışından da talepler olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir