'Ben ölürsem bu yörede semercilik de ölür'

Hataylı Osman Semerci, soyadını aldığı ata mesleği semerciliği gelecek kuşaklara aktarmak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hataylı Osman Semerci, soyadını aldığı ata mesleği semerciliği gelecek kuşaklara aktarmak istiyor.

Unutulmaya yüz tutmuş semerciliği 4. kuşak olarak devam ettiren Semerci(68), kendinden sonra mesleğini yaşatacak çırak arıyor.

Hassa ilçesindeki evinin bir odasında semer üretimi yapan Semerci,  12 yaşında iken babasının yanında çırak olarak başladığı mesleği yarım asırdır sürdürdüğünü söyledi.

''Çırak yetiştirmek istiyorum ama kimse yanımda çalışmak istemiyor''

Yıllardır semercilikten kazandığı parayla geçimini sağladığını ancak mesleği devam ettirecek kimseyi bulamadığını belirten Semerci, şunları ifade etti:

"55 yıldır bu mesleği yapıyorum. Zaten soyadımızı da yaptığımız mesleğe göre belirlemişler. Benden sonra bu mesleği yapacak kimse yok. Ben ölürsem bu yörede semercilik mesleği de ölür. Yanıma çırak alıp onu yetiştirmek istiyorum ama kimse yanımda çalışmak istemiyor. Eskiden hayvancılık yaygındı. Şimdilerde ise pek kimse de kalmadı. Olan da artık işlerini traktörlerle ve diğer tarım aletleriyle yapıyor. Eskiden hayvancılık ve tarımla uğraşanlar semer yaptırmak için gelirlerdi şimdiyse çok nadir olarak geliyorlar. Velhasıl hayvancılık bitti, bizim meslek de bitti."

Bu konularda ilginizi çekebilir