'Yaşlı nüfusumuz 62 ülkenin nüfusundan fazla'

Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Aydın, "Ülkemiz, 6,6 milyonu aşan yaşlı nüfusuyla Norveç, Singapur, İrlanda, Danimarka ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin nüfusunu geride bırakmış durumda" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Kemal Aydın, 8-24 Mart Yaşlılar Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine ilişkin açıklamlarda bulundu.

Aydın, Türkiye'nin 6,6 milyonu aşan yaşlı nüfusuyla Norveç, Singapur, İrlanda, Danimarka ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin nüfusunu geride bıraktığını belirterek, "Sadece yaşlı nüfusumuz 62 ülkenin nüfusundan fazla. Yaşlıların ilk defa bir araya gelerek sorunlarına çözüm arayacağı Dünya Yaşlılar Kurultayı ekimde Türkiye'de toplanacak" dedi.

Aydın, Yaşlılar Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 65 yaş ve üzerindeki kişilerin toplam nüfus içindeki payının yüzde 8,3 olduğunu ve her yıl yaşlı nüfusun artma eğilimi gösterdiğini ifade etti.

Dünya nüfusunun yüzde 8,7’sini yaşlı nüfusun oluşturduğuna işaret eden Aydın, Türkiye'nin 167 ülke arasında 66. sırada yer aldığını ve en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ülkeler sıralamasında Monako, Japonya ve Almanya'nın başı çektiğini bildirdi.

"Aktif ve sağlıklı yaşlanma ve nesiller arası dayanışma yılı olacak."

Aydın, Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresinin ortalama 78 yıl olduğunu anımsatarak, yaşlı nüfus ve yaşlılık ile ilgili yapılması gerekenlerin giderek arttığını söyledi.

2017 yılını "aktif ve sağlıklı yaşlanma ve nesiller arası dayanışma yılı" ilan ettiklerine dikkati çeken Aydın, ulusal düzeyde yaşlılara yönelik sağlık ve sosyo-ekonomik politikaların oluşturulmasında yasa yapıcı ve uygulayıcılarla ortak çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yaşlıların hakları ve refahına yönelik küresel gelişmeler ile yerel uygulamaları yakından takip ettiklerini belirten Aydın, yaşlı bireylerin sosyalleşebilmelerini ve daha aktif olabilmelerini hedeflediklerini ifade etti.

Aydın, bu kapsamda kültür, sanat ve sportif etkinliklerden, yeni teknoloji kullanımı ve yaşam boyu eğitim olanaklarından yaşlıların yararlanabilmesi için fırsat yaratılmasında merkezi ve yerel yönetimlere görev düştüğüne işaret ederek, "Anayasadaki pozitif ayrımcılık ilkesi gereği bugünleri borçlu olduğumuz emektarlarımız yaşlılarımıza ilave kolaylıklar sağlanmalı ve aktif bir yaşam sürdürmeleri için destekleyici planlamalar yapılmalı." diye konuştu.

Türkiye'de yaşlı sağlığına, bakımına ve refahına yönelik hizmetlerin farklı bakanlıklar ve kurumlar tarafından sağlandığına işaret eden Aydın, hizmetlerde koordinasyon eksikliğinin zaman kaybı ve tekrara neden olduğunu vurguladı.

Aydın, yerel yönetimlerde yaşlı sağlığı, bakımı ve refahının geliştirilmesi adına bölge ve il yaşlılık konseylerinin kurulacağını bildirerek, şunları kaydetti,

"Yerel yönetimlerin 65 yaş ve üstü vatandaşlarımıza yönelik uygulamaları ülke genelinde farklılık gösteriyor. Yaşlılara sunulan hizmetlerde kalite, akreditasyon ve standartların geliştirilmesi gerekiyor. Birçok ülkede yaşlanma, yaşlılık ve yaşlılar ayrı ayrı ele alınmakta ve hizmetler bütünlük içerisinde programlanmaktadır. Bazı ülkeler "Yaşlanma ve Yaşlılar Bakanlığı" kurarak meseleyi bakanlık düzeyinde koordine etmektedir. Ülke genelinde yaşlılarımıza sunulan hizmet farklılıklarının giderilmesine yönelik yasal çalışmaların yapılması bir zorunluluktur. Hizmet standartları belirlenmeli, ülkemizin her yerindeki yaşlı vatandaşlarımızın aynı hizmetlerden eşit oranda yararlanabilmesi için düzenlemeler yapılmalı."

"Dünya Yaşlılar Kurultayı Türkiye’de toplanacak"

Türkiye'nin hizmet sektöründe dünyada sayılı ülkelerden olduğuna dikkati çeken Aydın, "Ülkemiz, deniz, kaplıca, iklim, gastronomi, doğa ve kültür turizmi ile dünyada sayıları 1 milyarı aşan ve 2050 yılında 2 milyarı aşacak yaşlılar için cennet bir ülkedir. Yaşlıların ilk defa bir araya gelerek sorunlarına çözüm arayacağı Dünya Yaşlılar Kurultayı ekimde Türkiye'de toplanacak." ifadesini kullandı.

Aydın, "Türkiye’de Hayat Var" sloganıyla yola çıktıklarını belirterek, 26 kalkınma bölgesinde "Ekolojik Sağlıklı Yaşam Köyleri ve Kasabaları” projesi ile dünya yaşlılarına Türkiye'nin yeni bir hayat sunacağını söyledi.

Gençlerin geleceğin yaşlısı olacağına işaret eden Aydın, Yaşlılar Haftası'nın olumlu yeni başlangıçların ilk adımı olması dileğinde bulundu.