Yatağan kararının iptali için Danıştay'a başvuru

Maden-İş Sendikası, Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirilmesiyle ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulunun verdiği onayın iptali için Danıştaya başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Yatağan Şubesi Başkanı Süleyman Girgin, Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) Yatağan Termik Santrali'nin Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satışını onayladığı kararın iptali için Danıştaya başvuruda bulunulduğunu bildirdi. 

Girgin, gazetecilere açıklamada, ÖYK'nın Yatağan Termik Santrali'nin 1 milyar 91 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satışını onayladığını hatırlattı.  

ÖYK'nın kararında kamu yararı olmadığını öne süren Girgin, Maden İş Sendikası Genel Merkezinin, kararın iptali için Danıştaya başvuruda bulunduğunu kaydetti. 

Yatağan Termik Santrali ve ona bağlı kömür işletmesinin verimli ve karlı işletmeler olduğunu belirten Girgin, şöyle konuştu: 

"İdare tarafından hazırlatıldığı düşünülen değer tespit raporunda hangi yöntemin uygulandığı belli değildir. Satış bedeli çok düşük olup bahse konu kararın iptal edilmemesi halinde kamu yararı telafisi imkansız şekilde zarara uğratılmış olacaktır." 

"Tarihi zenginlikler talan edilecek" 

Yatağan Termik Santrali'ni besleyen kömür sahalarında üçüncü derecede sit alanı olarak tescillenen alanlar olduğunu ve kamunun buralardaki arkeolojik kurtarma-tarama kazılarına yaklaşık 20 milyon lira harcandığını kaydeden Girgin, özel sektörün bölgedeki tarihi zenginlikleri talan edeceğini iddia etti. 

Süleyman Girgin, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'da ekonomide verimliliğin amaçlandığını fakat dava konusu ÖYK kararına göre Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirilmesinin sadece gelir elde etmek amacıyla yapıldığını savundu. Girgin, "Yapılan özelleştirme işlemi, gerek 4046 sayılı Kanun'a gerekse 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'a aykırı olup, kamu yararı ve gerekleri bakımından iptali şarttır" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir